Tablou teribil pentru Moscova: „Rușii au 100.000 de victime în 5 luni” / Casa Albă pregătește o nouă tranșă de echipamente militare pentru Kiev

  • 02 Mai 2023 09:44
Tablou teribil pentru Moscova: „Rușii au 100.000 de victime în 5 luni” / Casa Albă pregătește o nouă tranșă de echipamente militare pentru Kiev

Casa Albă a estimat luni, 1 mai, că armata Rusiei a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni în luptele din regiunea Bahmut și alte zone ale Ucrainei, scre defenseromania.ro.

Statele Unite ale Americii vor anunța în curând un nou pachet de ajutor pentru Ucraina .

Așa a afirmat reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, relatează pe Twitter jurnalista publicației TheHill, Laura Kelly. „Kirby a avertizat că este de așteptat să fie anunțat un alt pachet de ajutor american pentru Kiev”, a scris ea.

„Kirby mai spune că SUA au furnizat aproape 100% din ceea ce au cerut ucrainenii în ceea ce privește asistența militară necesară pentru a lansa o contraofensivă”, a adăugat ea.

Cu privire la așteptata contraofensivă a armatei ucrainene sunt prezentate multe ipoteze, dar momentul începerii, direcția și detaliile ei sunt cunoscute doar de un mic cerc de oameni.

Pierderi majore pentru forțele ruse în ultimele 5 luni

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat reporterilor că cifra, bazată pe estimările serviciilor de informații americane, include peste 20.000 de morți, jumătate dintre aceștia din grupul de mercenari Wagner, care include condamnați eliberați din închisoare pentru a se alătura luptei, scrie Reuters.

„Încercarea Rusiei de a face o ofensivă de iarnă în Donbas a eșuat”, a spus Kirby.

„În decembrie anul trecut, Rusia a inițiat o ofensivă largă pe mai multe linii de avans, inclusiv către Vuhledar, Avdiivka, Bahmut și Kreminna. Cele mai multe dintre aceste eforturi au stagnat și au eșuat. Rusia nu a reușit să pună mâna pe niciun teritoriu semnificativ strategic”.

Contraofensiva ucraineană va începe și fără avioane occidentale

Într-un interviu recent, președintele Volodimir Zelenski a spus că contraofensiva include planuri de eliberare a Crimeei ocupate de ruși.

El a mai spus că Ucraina nu va întârzia operațiunea în așteptarea avioanelor de luptă moderne. După cum știți, Kievul a cerut în repetate rânduri aliaților săi să predea astfel de avioane armatei ucrainene.

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat că  pregătirile pentru operațiunea de contraofensivă sunt aproape încheiate. 

Potrivit The New York Times, nu putem să ne așteptăm la acțiuni active ale Forțelor Armate ale Ucrainei până când condițiile meteorologice nu se îmbunătățesc.

NYT arată că noroiul este în prezent principalul inamic al Forțelor Armate.

În special, Brigada 43 de artilerie este pregătită pentru o contraofensivă. Au avut odihnă, li s-au asigurat arme și muniție adecvată, inclusiv înlocuirea vechilor sisteme de artilerie sovietică cu câteva obuziere germane noi Pzh 2000. Cu toate acestea, ei nu avansează prin rasputița, așa cum mai este numit pământul mocirlos din zona de est a Ucrainei.

"Până când vremea se va îmbunătăți, nu va exista contraofensivă. Mașinile se vor bloca și ce vom face dacă încep loviturile" - a spus un locotenent de brigadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău