TABEL | Raioanele din R.Moldova unde infecția se răspândește cel mai activ. Atenționarea epidemiologilor

  • 03 Iulie 2020 13:55
TABEL | Raioanele din R.Moldova unde infecția se răspândește cel mai activ. Atenționarea epidemiologilor

Rata de contagiozitate cu COVID-19 se menține destul de înaltă în mai multe localități din țară, chiar dacă autoritățile din sănătate anunță că numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, înregistrate în ultimele șapte zile a scăzut cu 28 la sută, comparativ cu perioada similară precedentă. Epidemiologii atenționează populația să respecte în continuare recomandările autorităților, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor este încă destul de mare, iar sistemul medical cu greu face față situației.

TABEL | Raioanele din R.Moldova unde infecția se răspândește cel mai activ. Atenționarea epidemiologilor

Potrivit datelor oficiale, dacă în perioada 19 – 25 iunie au fost confirmate 2347 de cazuri de infecție, atunci în perioada 26 iunie – 02 iulie – doar 1697, sau cu 28 la sută mai puțin. În unele raione, însă, numărul de infecții, în ultimele șapte zile s-a dublat. Aici rata de contagiozitate depășește cu mult media de țară. Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, este vorba despre raioanele unde infecția se răspândește activ. Acestea sunt Edineț, Leova, Telenești, Ungheni, Vulcănești, Șoldănești, Hâncești, Soroca, Criuleni.

Rata de contagiozitate este într-o ușoară creștere per general și ea constituie 0,86, dar, țin să remarc că avem teritorii unde rata de creștere pe parcursul ultimelor șapte zile a crescut. Indicatorul de contagiozitate constituie între 1,5 și 2. Deci, asta vorbește despre transmiterea intensivă a infecției.

 

Din numărul total de cazuri confirmate în Republica Moldova, în 2509 este vorba despre lucrători medicali. 70 la sută dintre aceștia s-au vindecat și au revenit la muncă, iar un procent a decedat. Cazuri de infecție au fost înregistrate și la 945 de copii, precum și la 152 de femei gravide.

În prezent, 437 de pacienți contaminați se află în stare gravă, 33 dintre aceștia fiind conectați la aparate de respirație asistată. Potrivit șefei Secției Politici în domeniul Asistenție Medicale Spitalicești din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Lupu, în ultima perioadă se atestă o creștere a numărului de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză, s-a decis deschiderea unei Secții noi de Terapie Intensivă în cadrul Spitalului municipal Sfânta Treime” din Capitală.

Nu este COVID, însă va contribui la fluidizarea paturilor de terapie intensivă la COVID, preponderent, din municipiul Chișinău, care spitalizează, de fapt, nu doar populația municipiului, deoarece o să poată prelua pacienții care, deja, sunt confirmați negativ virusologic, dar în continuare starea lor de sănătate este destul de gravă. Urmează să fie transferați, la început, în secția de terapie intensivă non-COVID pentru prelugirea tratamentului stării de urgență, iar apoi, cu amelioarea situației transferați la a două etapă în secția de pneumologie și apoi cu etapa de reabilitare, a declarat Svetlana Lupu.

Până astăzi 563 de persoane au decedat din cauza COVID-19, iar peste zece mii s-au vindecat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău