Syriza și Grecii Independenți vor forma noul guvern

  • 26 Ianuarie 2015 16:58
Syriza și Grecii Independenți vor forma noul guvern

Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipras, câștigător în alegerile legislative din Grecia, a început consultările cu alte partide parlamentare pentru constituirea unei majorități de guvernământ.

Primele discuții le-a avut cu formațiunea Grecii Independenți, un partid de dreapta, anti-austeritate, care s-a declarat gata să colaboreze.

Stânga radicală Syriza mai are nevoie de două mandate pentru a atinge majoritatea absolută în Parlament, după cum arată voturile numărate până acum.

Syriza mai are nevoie încă de două locuri pentru a obține majoriatea absolută în Parlament.

Se pare că nu va reuși în cele din urmă.

După întâlnirea din această dimineață Tsipras-Kammenos, liderul Grecilor Independenți, a anunțat că a fost format un nou guvern.

"Din acest moment există guvern. Grecii Independenți dau votul de încredere noului premier. Alexis Tsipras va merge astăzi la președintele republicii pentru a anunța componenta executivului, cu participarea noastră" - a spus Panos Kammenos, liderul Grecilor Independenți.

El a vorbit despre mandatul primit din partea cetățenilor și a reamintit că partidul său se află pe poziția a șasea în ceea ce privește rezultatele scrutinului și pot oferi cele 13 locuri în Parlamentul elen pentru susținerea stângii radicale.

Încep discuțiile cu Po Tami

Panos Kammenos a făcut și o declarație în limba engleză pentru jurnaliștii străini, "Toi grecii uniți în Europa", declarație infirmată la scurt timp de Po Tami, în ceea ce privește această angajare colectivă.

Po Tami este al doilea partid cu care Syriza se așteaptă să poarte discuții în vederea unei susțineri mai puternice în parlament, partid clasat pe locul al 4-lea în alegerile de ieri.

Reprezentanții acestei formațiuni au răspuns oarecum invariabil: dacă există guvern, atunci există și opoziție, noi nu vom fi ușor de convins.

Din partea Syrizei există în continuare voința de a se găsi posibilitatea unei apropieri de Po Tami.

De asemenea, Alexis Tsipras a avut o discuție telefonică cu președintele comuniștilor din KKE, pe care l-a asigurat că îl va informa și îl va consulta în chestiunile majore.

Programul politic prezentat de Syriza este mai degrabă o listă de promisiuni.

S-a vehiculat aici sintagma "listă matrimonială", fără a fi argumentate modalitățilile prin care va reuși să le și îndeplinească.

Alexis Tsipras a vorbit mult despre ceea ce ar dori să facă în calitate de premier, nu însă și cum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău