Sydney a ieșit din blocajul de 107 zile, 70% din populație s-a vaccinat. La miezul nopții, oamenii au mers la bere și la frizerie

  • 11 Octombrie 2021 09:41
Sydney a ieșit din blocajul de 107 zile, 70% din populație s-a vaccinat. La miezul nopții, oamenii au mers la bere și la frizerie

Orașul australian Sydney a ieșit din cele 107 zile de blocare, iar restricțiile anti-COVID-19 au fost relaxate, după ce obiectivul de vaccinare cu doză completă a 70% din populația peste 16 ani a fost atins.

Oamenii au făcut coadă la pub-uri și magazine care au deschis luni la miezul nopții special pentru această ocazie. Unii și-au vizitat rudele și prietenii. Regulile Covid au interzis vizitele și călătoriile pe o rază mai mare de 5 kilometri, multe familii fiind în imposibilitatea de a se întâlni, scrie digi24.ro.

Acum, cele mai multe restricții au fost relaxate pentru persoanele vaccinate cu doză completă.

Oamenii pot sta împreună la cafenele și restaurante și pot merge în sălile de sport, la biblioteci sau piscine. Imediat după ieșirea din blocaj, s-au format cozi lungi la frizerie și la saloanele cosmetice.

"Oamenii sunt gata să iasă, să se așeze la o bere, să-și vadă prietenii, să meargă în club. Este cea mai bună zi de luni. Uitasem de mirosul de bucătărie. Este minunat", a povestit proprietarul unui restaurant pentru BBC.

Sydney și Melbourne, cele mai mari orașe ale Australiei, precum și capitala Canberra, au fost în lockdown timp de mai multe săptămâni pentru a stopa răspândirea variantei Delta, care a împins economia țării în cea de-a doua recesiune din ultimii doi ani.

Autoritățile din aceste orașe au renunțat la planurile ce vizau eliminarea completă a virusului și doresc de acum să ridice gradual restricțiile, pe măsură ce rata de vaccinare a populației adulte va atinge pragurile de 70%, 80% și 90%.

Australia a fost ferită de efectele devastatoare ale acestui virus pentru mare parte din acest an, până când un al treilea val de infectări, alimentat de varianta mult mai contagioasă Delta, s-a răspândit în partea sud-estică a teritoriului său.

Totuși, statisticile asociate pandemiei de coronavirus sunt destul de mici în această țară cu o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori: 120.000 de cazuri și 1.381 de decese.  

Statele australiene cu foarte puține cazuri de COVID-19 au anunțat că își vor păstra închise granițele cu New South Wales și Victoria chiar și după ce ratele de vaccinare vor ajunge la 80%, din cauza îngrijorărilor conform cărora o redeschidere precipitată ar putea să ducă la suprasaturarea sistemelor lor de sănătate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău