Sute de moldoveni au interdicție de a părăsi țara. Care sunt motivele

  • 19 Septembrie 2017 18:05
Sute de moldoveni au interdicție de a părăsi țara. Care sunt motivele

Aproape 750 de persoane au în prezent interdicție de a părăsi țara. Mai exact, potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, 749 de cetățeni nu au voie să să iasă de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că au aplicate interdicții de către judecători și procurori.

Conform Codului de executare, executorii judecătorești au dreptul să solicite instanței judecătorești, la cererea creditorului, aplicarea față de debitor a interdicției de a părăsi țara în cazul în care plecarea acestuia ar face imposibilă sau dificilă executarea hotărârii judecătorești, potrivit BizLaw.md

Documentul mai prevede că, interdicția de a părăsi țara în cel mult 6 luni se aplică de către judecător, la demersul executorului judecătoresc, doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menținerii acestei interdicții. Încheierea instanței de judecată se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs.

Dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat în urma unui demers motivat al executorului judecătoresc, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiași proceduri de executare.

În cazul încetării procedurii de executare în condițiile art. 83 lit. a)–c) și e)–g) din cod sau restituirii documentului executoriu, interdicția de a părăsi țara se revocă de către executorul judecătoresc. În cazul în care în procesul de executare a documentului executoriu dispare necesitatea menținerii interdicției de a părăsi țara, precum și în cazul încetării procedurii de executare în condițiile art. 83 lit. d) din cod, această interdicție se revocă de către judecător la cererea executorului judecătoresc sau a părților în procedura de executare.

Recent, un grup de deputați a propus excluderea din Codul de executare a normei care vizează aplicarea interdicției de a părăsi țara. Guvernul, însă, a dat aviz negativ.

În același timp, Codul de procedură penală prevede ca măsură preventivă obligarea de a nu părăsi țara, care constă în îndatorirea impusă bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau de instanța de judecată de a nu părăsi țara fără încuviințarea organului care a dispus această măsură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău