Suspecții în procesul din Țările de Jos, 'pe deplin responsabili' pentru doborârea zborului MH17, potrivit acuzării

  • 21 Decembrie 2021 19:29
Suspecții în procesul din Țările de Jos, 'pe deplin responsabili' pentru doborârea zborului MH17, potrivit acuzării Foto: BBC

Procurori olandezi au anunțat marți că suspecții în procesul desfășurat în Țările de Jos, trei ruși și un ucrainean, sunt "pe deplin responsabili" pentru doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014 și ar trebui să fie declarați vinovați de crimă, relatează Reuters.

Bărbații - toți în libertate - ar putea primi pedepse mergând până la închisoare pe viață dacă sunt găsiți vinovați că au ajutat la alimentarea sistemului de rachete folosit de rebeli susținuți de Rusia pentru a trage o rachetă în avionul de pasageri în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur.

"Cei patru suspecți împreună sunt pe deplin responsabili pentru doborârea zborului MH17, care a provocat moartea a 198 de persoane la bord, și uciderea celor de la bord", a declarat judecătorilor procurorul Thijs Berger, potrivit Agerpres.

În a doua zi de prezentare a pledoariilor finale, acuzarea a declarat că probele au arătat că suspecții - rușii Oleg Pulatov, Serghei Dubinski și Igor Girkin, precum și ucraineanul Leonid Harcenko - activau în zona unde a fost doborât MH17.

Cei patru au fost identificați de o Echipă de Investigație Comună internațională care a cercetat prăbușirea zborului MH17, și numiți ulterior de procurorii olandezi.

Potrivit procurorilor, bărbații, care au toți legături cu grupuri de rebeli susținute de ruși, sunt implicați în doborârea MH17 după ce au aranjat ca o rachetă Buk de fabricație rusească să fie adusă în zonă.

Potrivit legislației olandeze, nu contează dacă suspecții nu au declanșat ei înșiși racheta, întrucât dacă cineva determină pe altcineva să comită o crimă poate fi condamnat ca autor al acestei crime, au precizat procurorii.

Sentințele cerute de aceștia sunt așteptate miercuri, la sfârșitul unui proces de 20 de luni.

Niciunul dintre inculpați nu a fost prezent la tribunal. Un suspect, Pulatov, a trimis avocații să-l reprezinte. Ceilalți nu au cooperat niciodată cu instanța și sunt judecați în lipsă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău