Superiahtul oligarhului Kerimov, cunoscut drept „magnatul aurului” rusesc, a fost reținut în Fiji (presa locală)

  • 14 Aprilie 2022 13:12
Superiahtul oligarhului Kerimov, cunoscut drept „magnatul aurului” rusesc, a fost reținut în Fiji (presa locală)

Poliția din Fiji investighează joi sosirea unui vas de lux care ar fi deținut de un oligarh rus. Autoritățile îl chestionează pe căpitan despre cum a fost adus vasul în statul insular din Pacific, transmite Reuters, citată de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, ziarele din Fiji relatează că poliția a sechestrat superiahtul Amadea, deținut de un miliardar rus, Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și UE. Forțele de ordine au reținut echipajul, potrivit presei naționale.

Un agent de superiahturi din Fiji, care spune că reprezintă Amadea, a declarat pentru Reuters că relatările „nu erau în totalitate corecte inclusiv proprietarul vasului”.

„Nu știu cine este proprietarul. Există dovezi furnizate poliției din Fiji”, a declarat agentul, Chase Smith de la Baobab Marine, pentru Reuters, într-un interviu telefonic.

El a spus că două grupuri de avocați se ocupau de situație și că a continuat să lucreze pentru Amadea și echipajul vasului.

Un oficial de la Centrul Național de Control și Comandă al Poliției a declarat pentru Reuters că era chestionat căpitanul vasului care a ajuns marți despre cum a intrat în Fiji fără aprobare vamală.

Președintele rus Vladimir Putin, legiuitori și oameni de afaceri au fost vizați de sancțiuni extinse la începutul invaziei ruse din Ucraina, despre care Moscova spune că este „o operațiune militară specială”, în vreme ce statele europene au sechestrat proprietăți, inclusiv vile și ambarcațiuni.

Ambasada americană a spus că este conștientă că Amadea a andocat în portul Lautoka din Fiji și că ambasada cooperează cu autoritățile din Fiji privind chestiunea.

„SUA este angajată în găsirea și reținerea bunurilor oligarhilor care au sprijinit războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis ambasada într-un comunicat.

„Noi și câțiva dintre partenerii noștri din UE am înghețat sau sechestrat deja multe bunuri deținute de acei oligarhi. Lucrăm îndeaproape cu guvernele și partenerii din sectorul privat din Europa și întreaga lume, inclusiv Fiji, privind această problemă”.

Delegația UE la Fiji a cerut și ea să coopereze în privința vasului amadea, a transmis Fiji Times.

Există doar două porturi deschise superiahturilor în regiunea insulelor pacifice, Fiji și Noua Caledonie, din cauză că mai multe insule mici au închis granițele pentru stoparea Covid-19, spun surse locale din domeniu pentru Reuters.

Superiahturile care intră în Fiji sunt nevoite să aplice pentru aprobări sanitare înainte de a părăsi portul anterior și să depună alte documente vamale cu trei zile înainte de intrarea în apele din Fiji.

Site-ul Marine Traffic arată că Amadea a părăsit Mexicul în urmă cu 18 zile.

Oligarhul rus Suleiman Kerimov deține ori s-a aflat de-a lungul timpului în posesia mai multor proprietăți imobiliare de lux pe Riviera Franceză și în Londra. El și-a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit după ce a pariat pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău