Suntem mai SPIONAȚI decât în cele mai negre scenarii din COMUNISM

  • 27 August 2015 11:12
Suntem mai SPIONAȚI decât în cele mai negre scenarii din COMUNISM

Un oficial ONU specializat în protecția datelor și intimitatea utilizatorilor crede că trăim într-o societate mai supravegheată decât era posibil în comunism, iar asta și din cauza platformelor sociale.

Joseph Cannataci, care la ONU deține funcția de raportor pe probleme de confidențialitate, susține că nu folosește nici Facebook, nici Twitter tocmai pentru că ține la intimitatea lui. "Sunt oameni care mi se plâng că nu mă găsesc pe Facebook. De asemenea, nu mă găsesc nici pe Twitter. Din moment ce cred în confidențialitate, niciodată n-am simțit nevoia să fiu pe o așa rețea", a spus acesta publicației The Guardian, citat de Adevărul.ro

Treaba lui Cannataci la ONU este să verifice politicile de supraveghere digitală adoptate de guverne, colectarea datelor personale, dar și să identifice activitățile care dăunează confidențității cetățenilor. El compară actualele măsuri luate de diverse guverne și agenții, cum ar fi NSA în Statele Unite ale Americii și GCHQ în Marea Britanie, cu ce făcea regimul comunist din romanul "1984" al lui George Orwell. ”Winston (n.red.: personajul principal din romanul lui Orwell) putea să se ducă la țară, sub un copac, și să se aștepte să nu fie urmărit. Astăzi, în multe părți din zona rurală a Angliei sunt mai multe camere decât și-ar fi putut Orwell imagina. Așa că, în unele cazuri, situația este deja mai rea", susține Cannataci. El spune că nu este sănătos nici modul în care s-a dezvoltat Internetul, companii precum Google sau Facebook având drept sursă de venit "tranzacționarea" datelor oamenilor. El spune că datele sunt noua monedă de schimb, iar oamenii le dau fără să se gândească la cât de importante sunt. Desigur că soluția lui este ca lumea să ajungă la o pace care să mulțumească toate părțile implicate.

Oficialul ONU spune că ne-ar trebui un act similar "Convenției de la Geneva" pentru a combate supravegherea practică de agenții guvernamentale. "Orwell a gândit un scenariu în care tehnologia controla. În cazul nostru, avem o tehnologia care mereu se dezvoltă, mereu dobândește noi abilități", mai spune Cannataci. Pentru că trebuie să știm dimensiunile acestei mașinării, el afirmă că dezvăluirile făcute de Edward Snowden au fost foarte importante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău