Suntem cu toții evrei greci!

  • 13 Iunie 2012 13:21
Suntem cu toții evrei greci!

Mai multe personalități europene de prim rang și-au exprimat îngrijorarea față de recenta recrudescență a forțelor de extremă dreapta din Europa. Radio Chișinău vă prezintă conținutul integral al acesteia, precum și lista semnatarilor:

Stupefacție: anul acesta pe 6 mai, partidul neo-nazist “Zori aurii” intră în Parlamentul grec. Emblema inspirată de zvastică, salutul hitlerist, Mein Kampf ca referință, ideologie rasistă și antisemită, negativistă, persecutarea imigranților, amenințări împotriva ziariștilor, cultul personalității : « Zori aurii » se înscrie în filiația directă a partidului național-socialist german care a scufundat Europa și lumea în haos și în sânge.

Această renaștere a ideologiei naziste nu concernează doar Grecia. În Letonia, eveniment nou în acest an: ca reacție la criticile marșului anual al foștilor Waffen SS, președintele Republicii îi susține pe acestia. În Austria, « FPO », partid extremist de dreapta care trăiește în nostalgia celui de al III-lea Reich, este favoritul viitoarelor alegeri parlamentare. În Ungaria « Garda maghiară », urmașa Miliției Partidului crucilor de fier, care a organizat odinioara exterminarea evreilor și a țiganilor, terorizează astăzi evreii, îi persecută și îi omoară pe romi.

Această renaștere este urmarea unei minuțioase munci de punere la îndoială a conviețuirii, orchestrată de partidele extremiste de dreapta adoptând strategia elaborată în Țările de Jos de « Partidul pentru Libertate » condus de Geert Wilders la începutul anilor 2000. Această consistă în a disimula discursul inegalității între rase, în dosul unei măști culturale de luptă contra islamizării Europei.

În favoarea unei crize economice și sociale care favorizează căutarea frenetică a unui « țapi ispășitori » și care face să crească teama de declin a vechiului nostru continent, această strategie s-a dovedit a fi incredibil de eficace. Ea a permis în acest fel partidelor extremiste de dreapta ce se pretind « nediabolice », să susțină sau să fie membre ale coalițiilor guvernamentale și a contribuit la banalizarea exprimării rasismului și a antisemitismului în sânul societăților europeene.

În sfârșit, această extremă de dreapta, pretinsă « dediabolizată » a pregătit terenul partidelor cu care împărtășește ideologia rasistă și antisemită, care, ca și « Zori aurii » pot să conjuge succesele electorale cu exprimarea deschisă a urii lor.

În fața acestei situații înfricoșătoare concretizată astăzi prin intrarea deputaților neonaziști în Parlamentul grec, afirmăm solidari : “Suntem cu toții evrei greci !”

Nu acceptăm ca în Grecia sau în orice altă parte pe continentul nostru, evreilor, imigranților, musulmanilor, romilor sau negrilor să le fie teamă pentru viața lor, pentru că sunt ceea ce sunt.

Chemăm toți cetățenii, partidele politice, sindicatele, forțele societății civile, intelectualii și artiștii să se opună extremei de dreapta, făcând să trăiască visul european.

Visul european pentru care noi ne angajăm, este acela a unui continent care își amintește că s-a construit pe ruinele lăsate de nazism, în amintirea « Shoah »-ei. Este visul unui continent debarasat de rasism și de antisemitism. Visul unui proiect de o societate bazată pe conviețuire, dincolo de frontiere.

Dar pentru ca acest vis să prindă viață, trebuie să se pună capăt, urgent, la două dogme.

Mai întâi dogma austerității, care răvășește fundamentul reușitei partidelor populiste și care limitează perspectivele tineretului european la rambursarea datoriilor, ca și cum generații întregi ar fi datoare să fie sacrificate pe altarul eternei rigori.

Urmează dogma « Europa-fortăreață », care favorizează un discurs dirijat împotriva imigranților precum și închiderea frontierelor. Ori, Europa are nevoie de imigrare dacă dorește să prezerve elementul fundamental al identității europeene postbelice : sistemul de protecție socială.

Pentru instituțiile europeene este de acum primordial să tindă din nou spre aspirația la democrație, progres social, spre promovarea egalității între oameni și protejarea victimelor violențelor rasiste si sociale, exacerbate de criză.

În timp ce ideea Europei este adesea criticată, ni se pare de o importanță fundamentală să făptuim și mai mult, mai intens, mai rapid, pentru a reda un suflu puternic visului european.

Neajutând ca acest vis să trăiască din plin, înseamnă să ne condamnăm să rătăcim în plin coșmar, în Grecia sau în altă parte în Europa.

 

Benjamin Abtan, Președintele Mișcării Europene Antirasiste - EGAM, Gabriel Axel, Regizor de film (Danemarca), Daniel Barbu, Profesor in cadrul Universitatii Bucuresti (Romania), Dario Fo, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, Jovan Dijvak,Aparator general al celor asediati, Sarajevo (Bosnia)Svetlana Gannushkina, liderul Memorialului in Rusia, Anthoy Giddens, Sociolog, Amos Gitaï, Director, Thomas Hylland Eriksen, Profesor in cadrul Universitatii Oslo (Norvegia), Béate et Serge Klarsfeld, Presedintele « Fils et filles de déportés juifs de France », Bernard Kouchner, fostul ministru de externe al Frantei, Bernard-Henri Lévy, filozof si scriitor, Adam Michnik, istoric, eseist, jurnalist, fost membru al Solidarnosc, Miguel Angel Moratinos, fost Ministru de Externe (Spania), Amélie Nothomb, Scriitoare (Belgia), Dominique Sopo, Presedintele SOS Racisme, Oliviero Toscani, fotograf, Elie Wiesel, castigator al Premiului Nobel, scriitor, A.B. Yehoshua, scriitor, eseist

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău