Cod Galben de caniculă, în vigoare pe întreg teritoriul R. Moldova. Meteorolog: „Nu este exclus să avem și descărcări cu grindină”

  • 29 Iulie 2021 14:17
Cod Galben de caniculă, în vigoare pe întreg teritoriul R. Moldova. Meteorolog: „Nu este exclus să avem și descărcări cu grindină”

O avertizare Cod Galben de caniculă este în vigoare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 și +35°C. Totodată, de la ora 16:00 întră în vigoare o avertizare de vânt puternic și vijelii.

Canicula se menține în rămâne până la începutul săptămânii viitoare. În acest sfârșit de săptămână vremea va fi foarte caldă, cu maxime ce vor depăși 30-33 de grade. Codul Galben de caniculă rămâne în vigoare până pe întâi august, a anunțat reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Până pe data de două august așteptăm să avem vreme destul de caldă, respectiv ne așteptăm să avem valori termice între 33 și 35 de grade, și, cu toate că codul galben este estimat până pe întâi august, este posibil ca să extindem până pe data de două august, după care temperaturile ușor vor scădea, dar începând cu data de patru, crește posibilitatea ca temperaturile să crească iar peste limita de 33 de grade Celsius, și s-ar putea să emitem un nou cod galben de caniculă deja pentru intervalul care va urma.

Țin să menționez faptul că am mai emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, ceea ce presupune faptul că de astăzi, în intervalul orelor 16:00 – 24:00, se așteaptă să fie fenomene precum descărcări electrice, care vor fi pe arii extinse și deja pe izolat să avem averse puternice cu cantități de până la 20 de litri pe metru pătrat, și de fapt, nu este exclus să avem descărcări cu grindină, vijelii de până la 15-20 metri pe secundă. Și această instabilitate, în general, ne așteptăm să se mențină și în următoarele zile, până pe data de 5 august, fiind exceptată data de 1 august, fiindcă în acea zi ne așteptăm să avem vreme fără precipitații.

Specialiștii recomandă pe timp de caniculă, să se evite locurile aglomerate, mai ales la orele amiezii, atunci  când se înregistrează cele mai ridicate temperaturi.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău