Summit-ul online Biden-Putin va avea loc marți, în mijlocul tensiunilor legate de Ucraina

  • 05 Decembrie 2021 09:54
Summit-ul online Biden-Putin va avea loc marți, în mijlocul tensiunilor legate de Ucraina

Președintele american Joe Biden și cel rus Vladimir Putin vor avea marți o întâlnire la nivel înalt prin videoconferință, au anunțat sâmbătă Kremlinul și un oficial al Casei Albe. Discuția are loc într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova și Occident legate de Ucraina, relatează agențiile internaționale de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin și Biden vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum și despre implementarea înțelegerilor convenite la summitul lor desfășurat în iunie la Geneva.

Vladimir Putin a propus NATO săptămâna aceasta semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei și Georgiei la această alianță, pe care președintele rus a acuzat-o că și-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est, potrivit Agerpres.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfășurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre „liniile roșii”.

Joe Biden a sporitpresiunea asupra Rusiei, afirmând că pregătește „inițiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii rusești.

Administrația și presa din SUA, precum și oficiali ucraineni, susțin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forțe militare ruse cu efective de 90.000 - 100.000 de soldați, conform Kievului și Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregătește să lanseze asupra Ucrainei ''100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldați, precum și tancuri, piese de artilerie și alte echipamente''.

Moscova răspunde că nu are nicio intenție de acest fel și acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniței. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susținut luna trecută că Ucraina pregătește provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ''ajutor occidental''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău