Summitul G20 | Zelenski: Războiul s-ar putea încheia dacă Rusia și-ar retrage trupele dincolo de granițele ucrainene stabilite și recunoscute internațional la 1991

  • 15 Noiembrie 2022 09:10
Summitul G20 | Zelenski: Războiul s-ar putea încheia dacă Rusia și-ar retrage trupele dincolo de granițele ucrainene stabilite și recunoscute internațional la 1991

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat, prin intermediul unei legături video, participanților la summitul G20, care are loc în Bali, în perioada 15-16 noiembrie, scrie Rador.

În timpul discursului său, liderul de la Kiev a subliniat că a venit momentul ca războiul distructiv al Rusiei în Ucraina să înceteze. Agenția RBC a selectat principalele declarații ale lui Zelenski, în care acesta a remarcat că războiul s-ar putea încheia dacă Rusia și-ar retrage trupele dincolo de granițele ucrainene stabilite și recunoscute internațional la 1991 și dacă ar plăti Ucrainei despăgubiri pentru pierderile provocate în timpul ostilităților.

"După ce vor fi introduse toate măsurile anti-război, documentul privind sfârșitul războiului va trebui să fie semnat de către părți" - a declarat Zelenski, cerând comunității mondiale să "gândească un element cheie al arhitecturii de securitate postbelică, pentru a preveni repetarea agresiunii ruse". "Nu ar trebui să existe propuneri pentru Ucraina conținând compromisuri de conștiință, referitoare la suveranitatea, teritoriul și independența sa. Respectăm regulile și suntem oameni de cuvânt. Ucraina a fost întotdeauna un lider în eforturile de menținere a păcii și lumea a văzut asta. Iar dacă Rusia spune că vrea să pună capăt acestui război, lăsați-o să dovedească prin acțiuni" - a afirmat Volodimir Zelenski, în discursul adresat participanților la summitul G20.

Totodată, președintele ucrainean a dat asigurări că nu va exista niciun fel de Minsk-3 - format de negociere desfășurat în capitala Republicii Belarus pentru soluționarea conflictului din Ucraina. "Nu vom lăsa Rusia să aștepte, să-și dezvolte forțele și să începeapă apoi o nouă teroare și destabilizare globală. Nu va exista niciun Minsk-3 pe care Rusia să-l încalce imediat după încheiere" - a subliniat liderul de la Kiev. De asemenea, Zelenski a cerut restabilirea siguranței radiațiilor la Centrala Nucleară Zaporijjia, plafonarea prețurilor pentru energia rusească și extinderea inițiativei privind exportul maritim de cereale ucrainene. În acest sens, Zelenski a pledat pentru un "acord al cerealelor" pe termen nedeterminat și introducerea în această iniiativă a porturilor ucrainene "Mikolaiv" și "Olvia". "Începând cu luna iulie, Ucraina a exportat pe cale maritimă peste 10 milioane de tone de alimente.

Putem crește exporturile cu încă un milion de tone în fiecare lună. Pentru a face acest lucru, propun să extindem inițiativa exportului de cereale către celelalte porturi ale noastre, în special către 'Mikolaiv' și 'Olvia' din regiunea Mikolaiv" - a explicat liderul ucrainean. Zelenski a abordat și problema schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia, subliniind că singura formulă prin care ar trebui să se realizeze acest proces trebuie să prevadă returnarea tuturor celor aflați în captivitate. Potrivit lui Zelensk, această formulă ar trebui să includă și civilii plecați pe teritoriul Rusiei și copiii deportați de ocupanți.

"Vă rog să vă alegeți calea leadershipului și, împreună, vom implementa cu siguranță formula păcii" - a declarat președintele, adresându-se online participanților la summitul G20. Formula păcii propusă de Zelenski presupune următoarele: securitatea radiațiilor și a domeniului nuclear; siguranță alimentară; securitate energetică; eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților; punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale; retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților; combaterea infracțiunilor de mediu; prevenirea escaladării situației; încheierea războiului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău