Summitul asupra schimbărilor climatice COP28, zguduit de divergențe

  • 01 Decembrie 2023 18:06
Summitul asupra schimbărilor climatice COP28, zguduit de divergențe

Președinții polonez, leton și lituanian au refuzat vineri să apară în fotografia de familie a șefilor de stat și de guvern care participă la Dubai la summitul asupra schimbărilor climatice COP28, din cauza prezenței acolo a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, relatează Agerpres.

"Numim asta o fotografie de familie, dar Lukașenko nu face parte din familia noastră", a motivat decizia într-un comunicat președintele lituanian Gitanas Nauseda. El și omologii săi polonez și leton sunt aliați fideli ai Ucrainei în războiul cu Rusia și acuză Belarusul, pe lângă alianța acestei țări cu Rusia, că orchestrează afluxul de migranți ilegali la frontierele cu țările lor.

"Ar fi ipocrit să stăm alături de președintele unei țări care a devenit o bază din spate pentru agresiunea rusă în Ucraina și să discutăm despre viitorul lumii și despre schimbările climatice ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat", adaugă președintele lituanian.

Între timp, delegația Iranului a anunțat că părăsește summitul din cauza prezenței acolo a reprezentanților Israelului, printre care se numără și președintele israelian Isaac Herzog.

"Delegația Republicii Islamice, condusă de ministrul energiei, Ali Akbar Mehrabian, a protestat față de prezența membrilor regimului sionist și a părăsit" summitul, a informat agenția Mehr, citată de EFE.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, anunțase deja de joi că nu participă la summitul COP28 din cauza prezenței președintelui Israelului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău