Summit UE, la Bruxelles. Noi sancțiuni pentru Belarus, după ce a deturnat un avion comercial. Relația cu Rusia, pe agenda discuțiilor

  • 24 Mai 2021 08:00
Summit UE, la Bruxelles. Noi sancțiuni pentru Belarus, după ce a deturnat un avion comercial. Relația cu Rusia, pe agenda discuțiilor

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice. În cadrul reuniunii vor fi discutate și noi sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea unui avion comercial, transmite Digi24.ro.

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni și marți la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancțiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forțat un avion de linie să aterizeze la Minsk și a arestat un opozant, a anunțat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Lituania, țara de destinație a aeronavei deviate la Minsk, a cerut țărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spațiul aerian al Belarusului. Propunerea unei declarații comune va fi înaintată luni la summitul UE și va include și un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizației Internaționale a Aviației Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

În contextul pandemiei de COVID-19, șefii de stat și de guvern vor discuta despre implementarea unui mecanism european de donare a vaccinurile pentru statele din afara UE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, vineri, la Summitul G20, că Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Africa pentru a construi centre de producție a vaccinurilor și că blocul comunitar va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace.

Implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european va fi o altă temă de discuție. Parlamentul European și statele-membre s-au pus de acord, joi, în ce privește certificatul sanitar european Covid, al cărui scop este acela de a facilita călătoriile în interioriul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus. Acesta ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

Liderii UE vor avea o dezbatere strategică despre relația cu Rusia și Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat de presă al Adminsitrației Prezidențiale, președintele României Klaus Iohannis va susține la reuniunea Consiliului European necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă. 

Referitor la relațiile Uniunii Europene cu Marea Britanie, președintele „va evidenția necesitatea menținerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării.” 

De asemenea, este de așteptat ca liderii UE să discute și despre relația cu China, în contextul în care Parlamentul European a blocat acordul comercial UE-China.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc în perioada 24-25 mai 2021.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău