Summit UE: Acord pentru reluarea dialogului cu Rusia, dar nu și asupra formatului

  • 25 Iunie 2021 08:30
Summit UE: Acord pentru reluarea dialogului cu Rusia, dar nu și asupra formatului

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi să poarte un ''dialog'' cu Rusia, dar nu și asupra formatului pe care ar trebui să-l aibă apropierea de Kremlin, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la finalul primei zile a summitului desfășurat la Bruxelles, relatează EFE.

''Acum se lucrează la formatele și condițiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul șefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne'', a spus Merkel.

''Personal, mi-ar fi plăcut să mergem un pas mai departe, dar și această cale este bună și vom continua să lucrăm'' la acest format, a declarat cancelarul, care a dat asigurări că ''nu a fost o discuție ușoară''.

Germania și Franța au adus la summitul de joi o propunere de reluare a reuniunilor la nivel înalt cu președintele rus, Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele american, Joe Biden.

Propunerea franco-germană a făcut parte din dezbaterea liderilor europeni privind relațiile cu Moscova - care s-au deteriorat de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 - pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell de a relua întâlnirile cu Kremlinul, menținând în același timp sancțiunile.

Contrar propunerii Berlinului și Parisului, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că nu va participa la o întâlnire cu Putin în cadrul unui summit european.

''Data trecută am avut o discuție foarte bună cu toți liderii despre Rusia. A fost o discuție foarte deschisă și am fost cu toții de acord că Rusia este o mare amenințare", a declarat și premierul estonian Kaja Kallas.

''Am susținut Germania și Franța pentru un dialog la cel mai înalt nivel cu Rusia. Acum este necesar să clarificăm ce canale de dialog pot fi utile", a declarat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

''Relația cu Rusia nu se poate limita la sancțiuni economice și la expulzarea de diplomați. La un moment dat, trebuie să avem posibilitatea de a ne întâlni în jurul unei mese'', a declarat și premierul belgian Alexander De Croo.

Dialogul cu Rusia va fi inițiat în "domenii de interes pentru UE", se arată în concluziile adoptate la summit. Liderii UE vor discuta apoi ''formatele și condițiile acestui dialog cu Rusia'', adaugă textul, citat de AFP.

Totodată, liderii UE fac apel la Rusia să dea dovadă de "un angajament mai constructiv" și să "înceteze acțiunile sale împotriva UE și a țărilor vecine".

Ei au declarat că sunt pregătiți să răspundă într-o manieră fermă și coordonată la orice altă activitate ilegală, rău intenționată sau perturbatoare a Rusiei, utilizând pe deplin toate instrumentele pe care le au dispoziție. De asemenea, i-au cerut șefului diplomației europene, Josep Borrell, să prezinte "opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancțiuni economice".

Un alt subiect important abordat de lideri în prima zi a summitului a fost controversata lege ungară care interzice discuțiile despre homosexualitate în școli sau la televiziune.

''A fost o discuție controversată, dar foarte, foarte sinceră'', a declarat Merkel pe această temă, la finalul primei zile a summitului.

''Cu toții am spus clar care sunt valorile noastre fundamentale'', a continuat cancelarul, unul dintre cei 17 lideri europeni care au semnat o scrisoare comună pentru a apăra valorile diversității în UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a acceptat criticile. El a explicat că legea nu este împotriva homosexualilor, ci privește apărarea drepturilor copiilor și ale părinților.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău