Summit Franța-Sahel pentru combaterea jihadiștilor

  • 15 Februarie 2021 10:46
Summit Franța-Sahel pentru combaterea jihadiștilor

Cinci șefi de stat din Sahel și președintele Franței, Emmanuel Macron, participă de luni la o reuniune de două zile privind combaterea jihadiștilor, transmite AFP. Președinții din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger și Ciad vor fi prezenți fizic în capitala ciadiană, N'Djamena, iar Macron va intra în contact cu ei prin videoconferință.

Parisul ar dori ca aliații săi să preia rolul militar și politic pentru a permite reducerea efortului francez în criza regională de securitate care durează deja de opt ani.

Summitul începe oficial la ora 14:00 GMT, iar ulterior se vor alătura și alți parteneri internaționali. Cele cinci state africane reprezentate la vârf au format în 2014 un cadru instituțional de cooperare pentru dezvoltare și securitate denumit G5 Sahel.

Acum un an, o reuniune în același format la Pau, în sud-vestul Franței, a dus la creșterea de la 4500 la 5100 a efectivelor militare franceze în așa-numita zonă a "celor trei frontiere" (Mali, Niger și Burkina Faso), pentru a opri atacurile jihadiștilor.

Ulterior s-au înregistrat succese tactice în lupta împotriva islamiștilor, dar situația este în continuare gravă. AFP consemnează că aproape nu trece nicio zi fără un atac împotriva structurilor de stat, o explozie a unei bombe artizanale sau un act de violență împotriva civililor, care sunt de altfel principalele victime ale conflictului. În ianuarie, numărul celor strămutați a depășit două milioane.

Armata franceză susține că reușit să slăbească puternic organizația Stat Islamic și să ucidă mai mulți lideri ai Al-Qaeda din Magrebul islamic; anul trecut s-au înregistrat mai puține atacuri ale forțelor jihadiste asupra taberelor militare. Ambele grupări islamiste rămân însă active.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, ar dori ca la un an după "saltul militar" decis la Pau, summitul de la N'Djamena să declanșeze "un salt diplomatic, politic și de dezvoltare".

Pe plan intern, în Franța, angajamentul antijihadist este tot mai contestat din cauza costurilor financiare și umane. Din 2013, și-au pierdut viața în Sahel 50 de militari francezi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău