Suedia susține consolidarea managementului resurselor umane în sistemul penitenciar din R. Moldova

  • 20 Noiembrie 2023 15:51
Suedia susține consolidarea managementului resurselor umane în sistemul penitenciar din R. Moldova

Un proiect de asistență din partea Suediei pentru consolidarea managementului resurselor umane în sistemul penitenciar și sistemul probațiune pentru Republica Moldova a fost lansat la Chișinău. Potrivit ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru, proiectul va contribui într-un sens mai larg la implementarea Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special a obiectivelor ce vizează egalitatea de gen și a obiectivelor ce vizează societăți pașnice și favorabile incluziunii, transmite IPN.

Ministra a remarcat că atât în sistemul penitenciar, cât și organele de probațiune se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv la capitolul resurse umane. Comitetul pentru prevenirea torturii și relelor tratamente a înaintat mai multe recomandări, printre care suplinirea neîntârziată a tuturor posturilor vacante, renunțarea la turele de 24 de ore, insturirea suplimentară a angajaților. Ministra spune că asistența experților din Suedia este extrem de binevenită.

Și  în cadrul Inspectoratului National de Probațiune sunt necesare mai multe măsuri care să consolideze funcționarea acesteia pentru a asigura o mai bună calitate a serviciilor. Proiectul lansat va ajuta în acest sens. Asigurarea cu resurse umane înalt calificate și dezvoltarea competențelor acestora la nivel de excelență va ajuta ANP și INP să-și realizeze misiunea, și anume respectarea drepturilor persoanelor private de libertate sau subiecți ai probațiunii și integrarea acestora cu succes în societate, a mai spus ministra.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a menționat că reforma sistemului de justiție este o prioritate pentru Suedia. Programul inițiat reprezintă un pas important pentru consolidarea serviciilor penitenciare și de probațiune în Moldova. Suedia este deschisă să susțină reformarea justiției și realizarea tuturor ideilor pentur atingerea rezultatelor mult așteptate în justiția din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău