Suedia și Marea Britanie au semnat un acord de apărare reciprocă, înaintea deciziei Stockholmului privind aderarea la NATO

  • 11 Mai 2022 17:58
Suedia și Marea Britanie au semnat un acord de apărare reciprocă, înaintea deciziei Stockholmului privind aderarea la NATO

Premierul britanic Boris Johnson și omologul său suedez Magdalena Andersson au anunțat miercuri un acord în domeniul apărării și de protecție reciprocă în caz de agresiune, înaintea deciziei Suediei privind aderarea la NATO, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă Suedia este atacată și apelează la noi pentru a ne cere sprijin, i-l vom oferi", a afirmat șeful guvernului britanic într-o conferință de presă comună cu șefa guvernului suedez la Stockholm.

"Dacă una dintre cele două țări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie și Suedia și-ar oferi asistență în multe feluri (...), incluzând mijloace militare", a precizat Magdalena Andersson.

Boris Johnson urmează să semneze un acord similar cu Finlanda în timpul unei vizite la Helsinki la sfârșitul zilei de miercuri, conform cabinetului său.

Îngrijorate de reacția Rusiei la cererile lor probabile de aderare la NATO așteptate în zilele următoare, cele două țări nordice încearcă să obțină garanții de securitate bilaterale pe perioada dintre candidatura lor și intrarea oficială în Alianța Nord-Atlantică, ceea ce ar putea dura mai multe luni.

Au avut loc discuții în primul rând cu marile puteri ale NATO - SUA, Marea Britanie, Franța, Germania -, potrivit liderilor celor două țări.

"Declarația politică de solidaritate" semnată miercuri cu Londra este primul acord oficial anunțat public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău