Suedia respinge acuzațiile Turciei că Stockholmul finanțează terorismul

  • 26 Mai 2022 19:26
Suedia respinge acuzațiile Turciei că Stockholmul finanțează terorismul

Guvernul suedez a declarat că nu finanțează terorismul, așa cum susține Ankara, care spune că acest lucru împiedică Turcia să susțină cererea țării nordice de a adera la NATO, informează joi DPA, potrivit Agerpres.

Suedia a emis un comunicat în care descrie strategia sa de asistență pentru a contracara preocupările de securitate ale guvernului turc.

Finlanda și Suedia cer aderarea la NATO, punând capăt atitudinii neutre menținute multă vreme după modificarea situației securității europene în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, noii membri trebuie să fie conveniți în unanimitate de către țările din alianța de apărare, iar Turcia blochează Helsinki și Stockholmul, spunând că ambele ar trebui să oprească propaganda și finanțarea "organizațiilor teroriste" precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis și Unitățile Populare de Apărare (YPG) ale miliției kurde siriene.

Forțele de securitate turce au adesea ciocniri cu YPG de-a lungul graniței și de asemenea în Siria. Ankara consideră că grupul este legat de o insurgență mai largă. Statele Unite, în schimb, lucrează îndeaproape cu YPG în Siria, considerându-le un aliat cheie în lupta lor împotriva miliției extremiste Stat Islamic.

Suedia și Finlanda, printre altele, au impus de asemenea restricții asupra exporturilor de arme către Turcia după o ofensivă militară turcă împotriva YPG în 2019, înfuriind Ankara.

Suedia este un donator major pentru actorii umanitari ce răspund la criza siriană prin organizații globale, în principal ONU, care operează în regiune, inclusiv în Turcia, a declarat Ministerul de Externe suedez într-un comunicat.

"Suedia are o strategie de cooperare pentru dezvoltare regională pentru criza din Siria, care își propune să sprijine poporul sirian, precum și refugiații sirieni și comunitățile gazdă ale acestora din țările vecine", a adăugat ministerul în comunicatul emis miercuri seară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău