Suedia respinge acordarea Premiilor Nobel în funcție de cote de gen și etnie: „Vrem să câștige cea mai importantă descoperire”

  • 12 Octombrie 2021 11:19
Suedia respinge acordarea Premiilor Nobel în funcție de cote de gen și etnie: „Vrem să câștige cea mai importantă descoperire”

Goran Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, for care decernează anual premiile Nobel, a declarat că nu vor fi introduse cote de gen sau etnie în criteriile de acordare a distincțiilor, relatează AFP și BBC, potrivit News.ro.

Hansson a spus că Academia vrea ca oamenii de știință să câștige „pentru că au făcut cea mai importantă descoperire”.

De la prima ediție, în 1901, până în prezent, 58 de femei au fost laureate cu premii Nobel.

Jurnalista Maria Ressa a fost singura laureată anul acesta, fiindu-i acordat Premiul Nobel pentru Pace, alături de jurnalistul rus Dmitri Muratov.

Cercetătoarea Marie Curie a fost prima femeie laureată cu Nobel și rămâne singura care a primit distincția de două ori - pentru Fizică (1903) și Chimie (1911).

„Este trist că sunt atât de puține femei laureate cu Nobel și asta reflectă condițiile inechitabile în societate, mai ales în trecut, dar care încă există. Și sunt mult mai multe de făcut”, a declarat Hansson pentru AFP.

„Am decis că nu vom avea cote pentru gen sau etnie”, a adăugat el, precizând că decizia „este în conformitate cu ultimul testament al lui Alfred Nobel”.

Industriașul și chimistul suedez Alfred Nobel a lăsat prin testament, în 1895, cu un an înaintea morții, înființarea unor premii care să îi poarte numele.

„În final, acordăm premiul celor pe care îi considerăm cei mai merituoși, celor care au avut cele mai importante contribuții”, a mai afirmat Hansson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău