Suedia: Premierul prezintă o imagine sumbră în mesajul de Crăciun, incriminând violența, guvernul previne populația să se pregătescă de pene de curent

  • 21 Decembrie 2022 18:27
Suedia: Premierul prezintă o imagine sumbră în mesajul de Crăciun, incriminând violența, guvernul previne populația să se pregătescă de pene de curent

Noul prim-ministru suedez, Ulf Kristersson, a prezentat miercuri, 21 decembrie, în primul său mesaj de Crăciun, o imagine sumbră a situației țării, cu referire mai ales la amenințările la adresa siguranței publice, transmite Agerpres.

„Suedia se află într-o situație foarte serioasă', a afirmat Kristersson, un conservator care a devenit prim-ministru la mijlocul lunii octombrie, după ce a primit sprijinul unui partid de extrema dreaptă.

Ulf Kristersson a scos în evidență ceea ce a descris ca fiind trei crize care subminează securitatea Suediei: o creștere abruptă a violenței bandelor, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică din Europa.

Chiar dacă Suedia este adesea văzută din străinătate ca o țară pașnică, în realitate niciun alt membru al Uniunii Europene nu are nivelul Suediei de violență cu armele de foc, a arătat el.

Conform premierului, de la începutul anului și până la mijlocului lunii decembrie, au fost înregistrate 378 incidente cu arme de foc, în care au murit 60 oameni și 104 au fost răniți.

Spre comparație, în Danemarca și Norvegia au fost consemnate doar câte patru decese, iar în Finlanda două.

La Södertälje, lângă Stockholm, în acest an au fost împușcați toți atâția oameni ca și la Londra.

Victimele sunt în special tineri, aproape întotdeauna membri ai unor bande infracționale și proveniți din rândul imigrației, a mai afirmat șeful guvernului.

Tot miercuri, executivul de la Stockholm a prevenit populația și companiile să se pregătească pentru posibile întreruperi în furnizarea de electricitate în această iarnă, transmite Reuters.

'Riscul întreruperii alimentării este real și suedezii trebuie să se pregătească pentru asta', a declarat ministrul pentru apărare civilă, Carl-Oskar Bohlin, într-o conferință de presă.

'Suedia nu a mai fost niciodată în această situație până acum', a subliniat el.

Prețurile la energie în țara scandinavă au explodat în acest an pe fondul temerilor că reducerea exporturilor de gaz din Rusia va duce la penurii, iar guvernul suedez a recomandat populației în această lună să consume mai puțină electricitate.

Planurile de urgență trebuie să ia în considerare posibilitatea unor pene de curent scurte, dar și a unora mai lungi, a spus ministrul.

'Este mai bine să fii pregătit decât să nu fii. Aceasta nu este o încercare de a fi alarmist', a adăugat el.

Oficialii le recomandă oamenilor să aibă în casă un aparat de radio cu baterii, lanterne, apă îmbuteliată și mâncare simplu de pregătit.

Compania suedeză Vattenfall a anunțat pe 2 decembrie că a amânat până pe 23 februarie repornirea reactorului nuclear Ringhals 4, aceasta fiind una din cauzele care afectează alimentarea cu energie a Suediei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău