Suedia crește nivelul de alertă teroristă de la 3 la 4, după ce Al-Qaida îndeamnă la atacuri teroriste în urma unor profanări ale Coranului

  • 17 August 2023 17:22
Suedia crește nivelul de alertă teroristă de la 3 la 4, după ce Al-Qaida îndeamnă la atacuri teroriste în urma unor profanări ale Coranului

Suedia a ridicat nivelul alertei teroriste de la 3 la 4, pe o scală de cinci niveluri, anunță joi Serviciul Siguranței suedeze (Säpo), după ce Al-Qaida a îndemnat la comiterea unor atacuri teroriste în Suedia, în urma unor reacții puternice provocate în străinătate de profanarea Coranului pe teritorioul suedez, relatează AFP.

„Am decis azi să ridic nivelul amenințării teroriste de la «ridicat» la «critic»”, a anunțat într-o conferință de presă șefa serviciilor suedeze de informații, Charlotte von Essen.

Amenințarea atentatelor „va persista mult timp” în Suedia, anunță ea.

Este pentru prima oară din 2016 când Suedia își ridică nivelul alertei teroriste.

La acea vreme, o decizie în acest sens a fost luată, între altele, deoarece gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) profera cu regularitate amenințări teroriste la adresa continentului european.

În ultimele luni, situația securității acestei țări nordice, de obicei liniștită, s-a degradat în urma profanării unor exeplare ale Coranului pe teritoriul suedez.

La sfârșitul lui iulie, doi bărbați au incendiat un exemplar al Coranului în fața sediului Parlamentului, la Stockholm, repetând un gest pe care l-au făcut în iunie în faa sediului Marii Moschei din capitala suedeză.

Aceste fapte au provocat tensiuni în lumea musulmană, iar Ambasada Suediei la Bagdad, în Irak, a fost incendiată și repatriată temporar.

Ostilitatea exprimată atunci împotriva Suediei a determinat o intensificare a controalelor la frontieră, însă nu ridicarea alterei antiteroriste.

Atac cu cocktail Molotov

Săptămâna trecută, un cocktail Molotov a fost aruncat către Ambasada Suediei la Beirut, în Liban, însă proiectilul nu a explodat.

În weekend, gruparea teroristă Al-Qaida a îndemnat la comiterea de atacuri în Suedia.

Mai multe țări și-au actualizat sfaturile de călătorie în Suedia.

Duminică, diplomația Regatului Unit avertiza că atacuri teroriste sunt, în prezent, „foarte probabile”.

Statele Unite și-au sfătuit cetățenii, la 26 iulie, la o „prudență sporită” în Suedia, din cauza riscului „terorismului”.

Autoritățile suedeze se gândesc la mijloace prin care să limiteze organizarea unor manifestații la care se arde Coranul și care să respecte în acelați timp libertatea de exprimare.

Însă majoritatea din Parlament pare, în prezent, ostilă unei astfel de schimbări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău