Sudan - Zeci de mii de locuitori rămași fără locuințe în urma inundațiilor au nevoie de ajutor

  • 09 Septembrie 14:53
Sudan - Zeci de mii de locuitori rămași fără locuințe în urma inundațiilor au nevoie de ajutor

Autoritățile sudaneze și Organizația Națiunilor Unite (ONU) desfășoară acțiuni de ajutorare pentru zeci de mii de persoane care au rămas fără locuințe în urma inundațiilor record produse pe malurile Nilului, iar mulți dintre cei nevoiți să trăiască sub cerul liber, în corturi amplasate pe marginea drumurilor și pe terenuri mai înalte, se întreabă cu disperare când vor primi ajutorul de care au nevoie, relatează miercuri Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernul Sudanului, citat de agenția națională de presă, a anunțat că a alocat peste 150 milioane de lire sudaneze (2,73 milioane de dolari) pentru victimele inundațiilor.

Agenția ONU pentru refugiați - UNHCR - a dezvăluit că 100 de tone de ajutoare, printre care se numără și pături, au fost trimise pe calea aerului cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite și că acestea vor fi distribuite în douăsprezece state din țară.

Inundațiile recente din Sudan au provocat moartea a cel puțin 102 persoane și au distrus sau deteriorat zeci de mii de case, conform Ministerului de Interne.

Starea de urgență a fost instituită timp de trei luni în Sudan după dezastrele naturale produse de inundații. Anunțul a fost făcut sâmbătă dimineață de Ministerul Muncii după discuții cu oficiali din domeniul securității și apărării.

Stând lângă corturi, în sudul metropolei Khartoum, Idris Ahmed, rămas fără casă, spune că autoritățile guvernamentale nu oferă suficient sprijin. ''Ei nu ajută, nu fac nimic'', a spus el. ''Eu, ca cetățean, îmi cer drepturile cetățenești, caut refugiu'', a adăugat același cetățean sudanez.

Locuitorii au apelat la bărci pentru a-și inspecta casele după ce regiuni din capitala Khartoum, cum ar fi insula Toti, situată la confluența Nilului Alb cu Nilul Albastru, au fost acoperite de ape.

''Sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți, că această inundație va trece'', a declarat Alaa Eldin, altă persoană strămutată. ''Dar, după câte vedem, ceea ce urmează poate fi mai rău... de aceea facem apel la toți să fie alături de locuitori, de cetățenii simpli, săraci, care și-au pierdut adăpostul și casa'', a adăugat aceasta.

Aproximativ 85.000 de sudanezi strămutați și 40.000 de refugiați au fost afectați de inundațiile din Khartoum, în estul Sudanului, de-a lungul Nilului Alb și în regiunea Darfur și au nevoie urgentă de ajutor, a indicat UNHCR într-o declarație.

Ploi abundente au loc anual, între lunile iunie și octombrie, în Sudan, iar autoritățile locale au anunțat recent niveluri record înregistrate pe fluviul Nil de la începerea măsurătorilor hidrologice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
17
Wed
15
Thu
14
Fri
11
Sat
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău