Subvarianta Omicron XBB.1.5 ar urma să devină dominată în Europa într-o lună sau două

  • 14 Ianuarie 2023 16:00
Subvarianta Omicron XBB.1.5 ar urma să devină dominată în Europa într-o lună sau două

Subvarianta extrem de contagioasă XBB.1.5 a Omicron, care se răspândește rapid în Statele Unite, ar urma să devină dominantă în rândul cazurilor de coronavirus în Europa în decurs de o lună sau două, a anunțat vineri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), comunic Agerpres.

Această subvariantă, care a fost detectată pentru prima dată în Statele Unite în octombrie și este cel mai contagios vector al noului coronavirus până în prezent, reprezintă un "risc scăzut pentru populație în ansamblu", potrivit ultimei evaluări publicate de ECDC, cu sediul la Stockholm.

Acest risc este totuși "moderat până la ridicat" pentru "persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate", potrivit agenției europene.

Pentru ECDC, "există numeroase zone gri în legătură cu XBB.1.5 și această evaluare s-ar putea schimba în săptămânile următoare".

În timp ce în prezent constituie mai mult de 27% din infecțiile din Statele Unite, XBB.1.5 era responsabilă doar pentru 2,5% din cazurile de COVID-19 în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC.

"Modelele matematice ale ECDC indică faptul că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (...) în decurs de una până la două luni", datorită "ritmului său de progres", a estimat agenția.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, "în prezent nu există dovezi că severitatea infecției cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron".

În total, 38 de țări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit și 2% în Danemarca, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău