Submarine nucleare de atac ale SUA și Marii Britanii trimit un mesaj Rusiei. Demonstrație rară de forță

  • 14 Decembrie 2022 19:28
Submarine nucleare de atac ale SUA și Marii Britanii trimit un mesaj Rusiei. Demonstrație rară de forță

Marina americană a publicat o fotografie extrem de rară, care arată submarinul din clasa Ohio, USS Tennessee, navigând la suprafață, alături de un submarin britanic din clasa Vanguard, ambele echipate cu rachete balistice intercontinentale Trident.

,,Submarinul US Navy, USS Tennessee (SSBN 734) și submarinul nuclear din clasa  Vanguard al Marinei Regale s-au antrenat recent împreună, completând Alianța SUA-Marea Britanie și acordul nostru de cooperare de lungă durată în dezvoltarea și desfășurarea de arme strategice și sisteme de sprijin”, a precizat Comandamentul Strategic al SUA (US STRATCOM), în seara de 13 decembrie, pe contul său de Twitter, scrie Defense Romania.

 Evenimentul este o excepție pentru că, de regulă, submarinele de atac nuclear operează singure și foarte rar își fac cunoscută poziția, dar mai excepțională este prezentarea oficială de imagini, care confirmă prezența operațională într-o singură locație a 36 de rachete balistice intercontinentale Trident (20 pe clasa Ohio și 16 pe clasa Vanguard), fiecare echipată cu până la opt focoase nucleare.

În fotografie, pe lângă cele două submarine mai sunt surprinse un avion E6-B Mercury și un elicopter MH60R Sea Hawk. E-6B este așa-numitul „avion al apocalipsei”, special conceput pentru a comunica în siguranță cu SSBN din clasa Ohio, inclusiv atunci când sunt în imersie, precum și cu alte elemente ale triadei nucleare a SUA și, dacă este solicitat, să emită ordine pentru lansarea unei lovituri nucleare.

Potrivit publicației War Zone, fotografia a fost făcută, pe 22 noiembrie, și a fost publicată, pe 13 decembrie, de Forța de Submarine din Atlantic a U.S. Navy, care supraveghează, în primul rând, operațiunile în nord-vestul Atlanticului.

Submarinele și aeronavele au efectuat un „antrenament bilateral pe mare, menit să valideze tactici, tehnici și proceduri care întăresc relația dintre aliații unic apropiați în sprijinul descurajării și securității colective”, precizează Forța de Submarine a Atlanticului pe pagina sa de Facebook.

Deși evenimentul real a avut loc în noiembrie, dezvăluirea vine la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a făcut aluzie la posibilitatea de a renunța oficial la politica țării sale de „nu utiliza prima” arma nucleară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău