SUA | Washingtonul anunță re-examinarea retragerii din Tratatul Cer Deschis

  • 12 Mai 2021 10:18
SUA | Washingtonul anunță re-examinarea retragerii din Tratatul Cer Deschis

Statele Unite au afirmat marți că au început o revizuire a retragerii din tratatul de supraveghere militară Cer Deschis, decisă în perioada administrației Donald Trump, în contextul în care Rusia a inițiat oficial propria ieșire din acest tratat, informează AFP.

"Nu am luat o decizie cu privire la participarea viitoare la Tratatul Cerul Deschis. Re-examinăm în mod activ dosarul", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price, referindu-se în special la consultări cu aliați ai Washingtonului.

"Nerespectarea continuă a acestui tratat de către Rusia se numără printre numeroșii factori relevanți pe care îi luăm în considerare", a adăugat Price, solicitând Moscovei "să ia măsuri pentru a reveni la termenii tratatului".

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat marți în Duma de Stat un proiect de lege prin care este denunțat Tratatul Cer Deschis al OSCE ca răspuns la retragerea SUA din acest pact. Pe 15 ianuarie, ministerul rus de externe anunțase începerea procedurilor interne de retragere. Potrivit diplomației ruse, retragerea SUA din acest tratat, concretizată pe 22 noiembrie 2020, "a alterat considerabil echilibrul de interese al țărilor-membre".

Pe 21 mai 2020, fostul președinte Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acest tratat în termen de șase luni.

Încheiat în 1992 și intrat în vigoare în 2002, Tratatul Cer Deschis permite celor circa 30 de țări semnatare să survoleze orice parte din teritoriul celorlalte state participante și să facă fotografii din zbor, pentru a se asigura că acestea nu pregătesc atacuri militare.

Moscova refuză să mai facă parte, în absența SUA, deoarece consideră că ceilalți semnatari, multe țări europene membre NATO și Canada, ar transmite informații despre Rusia la Washington.

În ianuarie, SUA au prelungit, pe ultima sută de metri, importantul tratat ruso-american New Start, ce limitează arsenalele nucleare. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău