SUA vor scoate o cantitate record de petrol din rezervele strategice pentru a contracara creșterea prețurilor

  • 31 Martie 2022 19:24
SUA vor scoate o cantitate record de petrol din rezervele strategice pentru a contracara creșterea prețurilor

Președintele SUA, Joe Biden, a decis să recurgă la cea mai mare eliberare de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creșterea prețurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunțat joi Casa Albă, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piață pe parcursul următoarelor luni.

"Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producția internă se va majora", a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură "fără precedent".

Chiar dacă SUA au eliberat de mai multe zeci de ori petrol din rezervele strategice, inclusiv pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, a reduce deficitul comercial și a diminua chetuielile bugetare, amploarea intervențiilor nu a fost niciodată atât de mare.

"Este greu de subestimat amploarea acestei intervenții. Ar fi cea mai mare retragere anunțată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice", a subliniat Kevin Book, director la ClearView Energy Partners.

Datele publicate de Departamentul american al Energiei arată că la data de 25 martie rezervele strategice de petrol ale SUA conțineau o cantitate de 568 de milioane de barili de petrol.

În paralel, administrația de la Washington va cere Agenției Internaționale a Energiei să coordoneze eliberări de petrol din rezervele strategice ale altor mari state consumatoare. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Agenția Internațională a Energiei va organiza o reuniune în zilele următoare, iar Casa Albă se așteaptă ca și celelalte state membre ale IEA să scoată petrol din rezervele lor strategice.

Cu toate acestea, eforturile SUA nu vor fi însoțite de o majorare a producției statelor OPEC+. Acestea au decis joi să ignore cererile privind o majorare semnificativă a producției, pentru a reduce presiunile asupra prețurilor. Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit să continue strategia de majorare treptată a producției de petrol.

OPEC+ a optat pentru menținerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotația barilului de petrol a atins un nivel record, depășind 130 de dolari. Între timp, cotațiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău