SUA vor extinde permisele de muncă pentru imigranții care sunt victime ale unor infracțiuni

  • 15 Iunie 2021 09:27
SUA vor extinde permisele de muncă pentru imigranții care sunt victime ale unor infracțiuni

O nouă politică privind imigrația în SUA anunțată luni va extinde accesul la permise de muncă pentru imigranții care sunt victime ale unor infracțiuni și ale căror cereri de viză sunt în analiză, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Serviciul pentru cetățenie și imigrație din SUA (USCIS) a precizat că va crea un proces care ar putea permite unui număr de zeci de mii de solicitanți ai vizei pentru victime ale infracțiunilor să obțină permise de muncă dacă cererile lor sunt considerate a fi de bună credință și fără intenția de a frauda sistemul de imigrație.

Președintele democrat Joe Biden a promis să facă mai îngăduitor sistemul de imigrație și a anulat multe dintre politicile restrictive ale predecesorului său republican Donald Trump. În mandatul lui Trump, autoritățile de imigrație din SUA au facilitat expulzarea solicitanților de viză aflați în această situație, fiind criticat de organizațiile de apărare a imigranților.

SUA oferă anual 10.000 de vize pentru imigranții care sunt victime ale unor infracțiuni și care ajută la anchetele autorităților americane. Vizele oferă acces la permise de muncă și la posibilitatea de a aplica pentru o reședință permanentă după trei ani, însă cererea mare face ca aplicanții să aștepte în prezent cel puțin cinci ani până să poată primi autorizația de muncă, potrivit USCIS.

Pentru a se califica pentru o viză, aplicanții trebuie să fi fost victime ale violenței domestice, traficului de persoane sau altor fapte penale grave. Unii membri ai familiei aplicantului care primește viza pot solicita la rândul lor una.

Numărul aplicanților pentru o astfel de viză și care se califică pentru permise de muncă în baza noii măsuri este neclar, scrie Reuters.

USCIS analizează în prezent aproape 269.000 de cereri de astfel de vize, conform datelor pe decembrie ale agenției. Cu toate acestea, nu toți acești aplicanți se află în SUA, a precizat pentru Reuters un purtător de cuvânt al USCIS.

Secretarul de interne Alejandro Mayorkas a transmis într-un comunicat că decizia va ajuta victimele și în același timp va sprijini siguranța publică.

"Acestea sunt persoane care ajută autoritățile de aplicare a legii pentru a fi cu toții în siguranță, dar care au nevoie de o măsură de protecție pentru ele însele", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău