SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei, după recunoașterea independenței regiunilor separatiste

  • 22 Februarie 2022 09:17
SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei, după recunoașterea independenței regiunilor separatiste

SUA se coordonează cu aliații și va anunța marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste din Ucraina ca fiind independente și a trimis forțe de „menținere a păcii” acolo, au transmis luni oficiali americani, conform Reuters, potrivit DIGI24.ro.

„Mâine (marți-n.red.), SUA va impune sancțiuni împotriva Rusiei pentru această violare clară a legislației internaționale și a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața reporterilor, după întâlnirea Consiliului de Securitate de luni seară, notează sursa citată

„Putem, trebuie și vom sta uniți în apelul nostru pentru ca Rusia să-și retragă forțele și să se întoarcă la masa diplomației și să acționeze către pace”.

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Oficiali din administrația Biden au spus că mișcarea lui Putin nu a declanșat un pachet mai larg de sancțiuni pe care SUA și aliații săi le-au pregătit în cazul în care Rusia invadează Ucraina, pentru că Rusia avea deja trupe în regiune.

Japonia a declarat marți că este pregătită să se alăture SUA și altor state G7 la aplicarea sancțiunilor, dacă președintele Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei.

Reuters nu a putut determina ce sancțiuni sau controale la export ar putea fi anunțate marți, însă administrația Biden a pregătit un pachet inițial de sancțiuni împotriva Rusiei care include interzicerea instituțiilor financiare americane de la procesarea tranzacțiilor în cazul marilor bănci din Rusia, au spus, în weeekend, oameni familiari cu această chestiune, pentru Reuters.

Măsurile au ca scop afectarea economiei Rusiei prin tăierea relațiilor bancare „corespondente” dintre băncile rusești luate în vizor și instituțiile financiare americane care permit plăți internaționale.

SUA se va folosi și de cel mai puternic instrument de sancțiuni împotriva anumitor indivizi și companii din Rusia prin plasarea lor pe lista Cetățenilor Special Desemnați (SDN), astfel înlăturându-i din sistemul bancar american și interzicându-le tranzacțiile cu americani și înghețând bunurile lor din SUA, au mai precizat sursele.

Administrația Biden plănuiește să excludă populația din Rusia de la aplicarea controalelor asupra exporturilor către SUA dacă Rusia invadează Ucraina și să se concentreze pentru anumite sectoare industriale, a transmis, la sfârșitul lunii ianuarie, un oficial de la Casa Albă. Însă, „oameni cheie” vor fi supuși unor „sancțiuni masive”, a declarat Peter Harrell, oficial din securitatea națională a SUA.

Măsurile de control al exporturilor ar putea fi anunțate ca parte a pachetului, însă probabil nu va avea același impact imediat și, în schimb, va „degrada abilitatea Rusiei de a avea producție industrială în câteva sextoare cheie”.

Harrell nu a dat detalii despre ce sectoare e vorba, însă alți oficiali de la Casa Albă au menționat aviația, domeniul maritim, robotică, inteligență artificială, calculatoare cuantice și apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău