SUA: Varianta Omicron și o furtună hibernală au perturbat transportul aerian

  • 03 Ianuarie 2022 09:55
SUA: Varianta Omicron și o furtună hibernală au perturbat transportul aerian

Îmbarcarea într-un avion a fost o cursă cu obstacole în Statele Unite, duminică, în plină perioadă de revenire după vacanțele de Crăciun, cu peste 2.500 de zboruri anulate ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile și a perturbărilor asociate variantei Omicron a coronavirusului, informează AFP luni, citat de AGERPRES.

Statele Unite au fost traversate începând de sâmbătă de furtuna de iarnă Frida, iar în jurul orei locale 19:30 (00:30 GMT) au fost anulate 2.599 de zboruri interne, cu plecare sau sosire în Statele Unite, comparativ cu 2.750 pentru întreaga zi de sâmbătă, conform site-ului FlightAware. Aceasta a reprezentat mai mult de jumătate din cele 4.312 de zboruri anulate la nivel mondial la aceeași oră.

Peste 15.000 de zboruri au fost amânate în întreaga lume, dintre care 7.561 în Statele Unite.

Vânturile puternice, inundațiile și ninsorile s-au adăugat perturbărilor din Statele Unite care au afectat timp de o săptămână întregul sector aerian la nivel mondial.

Varianta Omicron extrem de contagioasă îi împiedică pe mulți piloți și membri ai personalului de zbor sau de la sol să vină la serviciu, fiind bolnavi sau cazuri contact.

Această lipsă de personal obligă companiile să își reducă planurile de zbor. Weekendul trecut, imediat după Crăciun, aproximativ 7.500 de zboruri au fost anulate în întreaga lume.

Un pasager al companiei Southwest Airlines, Nick Kagy, a constatat că zborul i-a fost anulat. ''Am așteptat aproape trei ore pentru a schimba rezervările pentru că nu am putut schimba rezervările online, iar după ce am rezolvat lucrurile - nu complet - ne-ați anulat al doilea zbor către alt aeroport'', s-a plâns el pe Twitter.

''Este a treia anulare (...). Trebuia să mă întorc acum patru zile'', a scris pe Twitter la sfârșitul zilei de duminică Hayley, o pasageră a aceleiași companii, din Chicago (Illinois).

Aeroporturile din Chicago sunt, începând de sâmbătă, cele mai afectate la nivel mondial. Aproximativ jumătate dintre zboruri au fost anulate duminică, regiunea confruntându-se cu ninsori abundente.

Situația a fost, însă, complicată și în Denver (Colorado), Newark (New Jersey) sau Detroit (Michigan).

Este de așteptat ca situația să rămână complicată luni, în prima zi lucrătoare a anului 2022, cu peste 2.000 de zboruri deja anulate.

În Statele Unite, furtuna Frida își va continua traiectoria pe Coasta de Est, aducând zăpadă din Boston până în sudul capitalei federale Washington, perturbând peste o mie de zboruri planificate.

Lipsa de personal va continua, de asemenea, să perturbe funcționarea aeroporturilor, pasagerii recuperându-și uneori cu mare dificultate bagajele sau fiind nevoiți să aștepte îndelung la telefon în încercarea de a găsi o cale pentru a ajunge la destinație.

Eric Crawford, de exemplu, s-a plâns pe Twitter că a fost înștiințat de Delta Airline în legătură ''cu o așteptare estimată la peste 22 de ore pentru a putea avea pe cineva online în urma anulării unui zbor''.

Kowshick Boddu a explicat pe rețeaua socială că a fost nevoit să ia un zbor de la Fairbanks (Alaska) către San José (California) pe 30 decembrie cu Air Alaska, ''însă zborul nostru a fost amânat pentru astăzi (duminică, n.a.) și, în final anulat din nou??? Ore lungi la telefon, fără răspuns și zboruri care nu sunt reprogramate? Nevoie de ajutor!'', a scris el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău