SUA va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 225 milioane de dolari. Pachetul include muniții pentru HIMARS

  • 07 Iunie 15:06
SUA va furniza Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 225 milioane de dolari. Pachetul include muniții pentru HIMARS

SUA vor acorda un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 225 milioane de dolari, au declarat surse oficiale din administrația americană, conform Associated Press, preluată de Kyiv Independent.

Pachetul de ajutor include noi muniții pentru sistemele HIMARS, precum și obuze pentru piesele de artilerie clasice din dotarea armatei ucrainene, scrie Digi24.

Pe data de 1 iunie, SUA au acordat permisiunea Kievului să folosească armele cu rază lungă americane - inclusiv rachetele HIMARS - pentru a lovi obiective și ținte rusești aflate în proximitatea graniței ruso-ucrainene din regiunea Harkov/Ucraina.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Ucraina a lovit o baterie antiaeriană S-300/400 în regiunea Belgorod (Rusia) „cel mai probabil cu ajutorul unui sistem HIMARS, pe data de 1/2 iunie”.

SUA încă interzic Ucrainei să folosească rachete de tip ATACMS (rază de acțiune de circa 300 de kilometri și care pot fi lansate de HIMARS) pentru a lovi ținte aflate „în adâncimea teritoriului rus”.

Ajutorul militar de 225 milioane de dolari mai include, de asemenea, rachete antiaeriene HAWK, Stinger, rachete antitanc Javelin și, aruncătoare de grenade antitanc AT-4, vehicule blindate, bărci de patrulare, explozivi folosiți pentru demolări și piese de schimb pentru diversele echipamente militare din dotarea armatei ucrainene.

Președintele american Joe Biden a declarat că armele pentru care Statele Unite și-au dat acordul de a fi folosite de Ucraina pe teritoriul Rusiei nu vor fi utilizate pentru a lovi Moscova sau Kremlinul, conform unui extras dintr-un interviu publicat joi de postul de televiziune ABC, preluat de AFP.

Președintele Statelor Unite a dat săptămâna trecută undă verde, în anumite condiții, utilizării armelor americane de către Kiev împotriva unor ținte din Rusia situate în apropierea regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei). Întrebat dacă aceste arme au fost deja folosite de Kiev, Joe Biden nu a răspuns direct, dar a dat asigurări că Statele Unite nu permit utilizarea lor „pentru a lovi la 300 km în interiorul teritoriului rus sau la Moscova sau Kremlin”.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău