SUA - Uraganul Sally, retrogradat la nivel de furtună tropicală după ce a provocat inundații pe coasta Golfului Mexic

  • 17 Septembrie 2020 12:26
SUA - Uraganul Sally, retrogradat la nivel de furtună tropicală după ce a provocat inundații pe coasta Golfului Mexic

Uraganul Sally, care a atins miercuri zona de uscat pe coasta americană a Golfului Mexic, s-a deplasat joi spre nord-est, unde se prognozează că va aduce cantități de apă de peste 30 de centimetri în unele regiuni, la o zi după ce a inundat străzi și a provocat pene de curent care au afectat sute de mii de gospodării și sedii comerciale, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Uraganul Sally, de categoria a 2-a pe scara de intensitate cu cinci trepte Saffir-Simpson, a atins zona de uscat miercuri dimineață, lângă Golful Shores din statul american Alabama.

Miercuri seara, ciclonul se îndrepta spre nord cu o viteză de 15 km/h, după ce a fost retrogradat la nivel de depresiune tropicală, însoțit de vânt cu viteze de 55 km/h, a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA.

Furtuna ar fi provocat moartea unei persoane în Alabama. ''Am descoperit un cadavru, credem că ar avea legătură cu uraganul, dar nu avem o dovadă clară în acest moment'', a declarat Trent Johnson, locotenent de poliție în Orange Beach, Alabama.

Unele zone de pe coastă au fost inundate, înregistrându-se cantități de apă de circa 60 de centimetri din cauza furtunii cu deplasare lentă.

În comunitatea costieră Pensacola din Florida s-au consemnat inundații, nivelul apei ajungând până la 1,5 metri în urma precipitațiilor, iar accesul în unele zone a fost întrerupt din cauza drumurilor și podurilor avariate. Peste 570.000 de locuințe și sedii comerciale din regiune au rămas fără energie electrică.

Mai mulți rezidenți aflați de-a lungul zonelor de coastă din Alabama și Florida au declarat că intensitatea furtunii i-a luat prin surprindere. Miercuri seară apele au început să se retragă.

Podul Pensacola Bay, cunoscut și sub numele ''Three Mile Bridge'', a rămas fără o ''secțiune considerabilă'', a anunțat guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, în cadrul unei conferințe de presă.

La momentul la care uraganul Sally a lovit Gulf Shores din Alabama, vântul a înregistrat viteze de 169 km/h.

Sally este cea de-a 18-a furtună formată în Oceanul Atlantic în acest an și a opta furtună tropicală sau de puterea unui uragan care a lovit Statele Unite.

Alte trei furtuni sunt active în prezent în Atlantic, sezonul actual al uraganelor fiind unul dintre cele mai active înregistrate până în prezent.

Uraganele și pagubele produse de acestea s-au intensificat începând cu anii '80, odată cu încălzirea climei, potrivit Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din SUA.

Sally a provocat suspendarea a peste un sfert din producția americană de petrol și gaz din largul Golfului Mexic, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău