SUA | Pompeo apără legalitatea convorbirii Trump-Zelenski și denunță o „hărțuire” din partea Departamentului de Stat al SUA

  • 05 Octombrie 2019 19:55
SUA | Pompeo apără legalitatea convorbirii Trump-Zelenski și denunță o „hărțuire” din partea Departamentului de Stat al SUA

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, aflat în vizită la Atena, a denunțat, sâmbătă, o "hărțuire" împotriva personalului Departamentului de Stat în cadrul anchetei parlamentare în vederea unei proceduri de destituire a președintelui Donald Trump, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Congresul SUA i-a ''hărțuit și abuzat pe angajații Departamentului de Stat, contactându-i direct și căutând să obțină documente care aparțin Departamentului de Stat ", a declarat acesta în fața presei, citat de AFP și dpa.


"Aceasta este hărțuire și nu o voi permite asupra echipei mele", a continuat el.

În ceea ce privește ancheta, Mike Pompeo a spus că a răspuns solicitării de a furniza documente făcută de comisiile care anchetează în cadrul procedurii de destituire a șefului statului.

Secretarul de stat al SUA a mai declarat sâmbătă la Atena că Departamentul de Stat a acționat legal solicitând informații din Ucraina despre fostul vicepreședinte și aspirant să devină candidat democrat la Casa Albă, Joe Biden, și despre familia sa, pentru presupuse fapte de corupție în țara respectivă.

"Lupta împotriva corupției este foarte importantă. Este normal ca Departamentul de Stat să ceară altui guvern toate informațiile necesare pentru ca poporul american să voteze'', a declarat Pompeo într-o conferință de presă comună cu omologul său grec, Nikos Dendias, citat de EFE.

Secretarul de stat american a confirmat, miercuri, la Roma, că a ascultat celebrul apel telefonic din 25 iulie între președintele american și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care Donald Trump i-a cerut președintelui ucrainean să-l ancheteze pe rivalul său democrat Joe Biden.

Parlamentarii democrați încearcă să demonstreze că Donald Trump a făcut presiuni asupra Kievului pentru a murdări reputația fostului vicepreședinte american, până acum bine poziționat pentru a-l înfrunta în alegerile din noiembrie 2020.

Pentru aceasta, ei au început audierea unor oficiali ai Departamentului de Stat și i-au cerut secretarului de stat să furnizeze documente cheie.

Fiul lui Joe Biden, Hunter, făcea parte din consiliul de administrație al companiei Gasholding Burisma din Ucraina în timp ce tatăl său era vicepreședinte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău