SUA: Trump amenință cu desfășurarea armatei dacă violențele vor continua

  • 02 Iunie 2020 08:20
SUA: Trump amenință cu desfășurarea armatei dacă violențele vor continua

Președintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o țară afectată de revolte, amenințând că va desfășura armata dacă nu se pune capăt violenței în orașele americane, informează AFP, preluat de Agerpres.

La o săptămână după moartea George Floyd, afro-americanul în vârstă de 46 de ani asfixiat de un ofițer de poliție alb în Minneapolis, New York, Los Angeles și zeci de alte orașe americane și-au consolidat măsurile de securitate, decretând sau extinzând interdicțiile de circulație pe timpul nopții.

Ca răspuns la aceste tulburări sociale, președintele Donald Trump a anunțat luni pe un ton marțial desfășurarea a "mii de soldați puternic înarmați" și de polițiști la Washington pentru a pune capăt "revoltelor" și "jafurilor".

Liderul de la Casa Albă a declarat că tulburările din capitala federală sunt "o rușine".

Apelând la guvernatori ca să acționeze rapid și ferm pentru a "domina străzile" și a întrerupe spirala violențelor, președintele american a lansat următorul avertisment: "Dacă un oraș sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viața și proprietatea locuitorilor săi, voi desfășura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor ", Trump denunțând, în context, acte de "terorism intern".

În timp ce președintele făcea declarații în grădina Casei Albe, care avea aerul unei tabere fortificate, poliția trăgea cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții adunați în fața complexului prezidențial. Obiectivul polițiștilor era acela de a elibera spațiul ce duce spre Biserica Sfântul Ioan, o clădire emblematică din apropiere degradată duminică seara și unde președintele american s-a deplasat pe jos, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a face o poză cu o Biblie în mână.

Zeci sau chiar sute de mii de americanii au demonstrat sâmbătă și duminică împotriva brutalității polițiștilor, a rasismului și a inegalității sociale, exacerbate de criza COVID-19.

Luni, metropola New York a anunțat dublarea forțelor de poliție și interdicție de circulație între orele 23:00 luni și 05:00 marți.

De la Boston la Los Angeles și de la Philadelphia la Seattle, mișcarea de protest a fost în mare parte pașnică în timpul zilei, dar au fost provocate și incendii nocturne și distrugeri pe scară largă.

Nici demiterea agentului de poliție vinovat Derek Chauvin, nici arestarea sa ulterioară nu au calmat spiritele. Dimpotrivă: protestele s-au răspândit în cel puțin 140 de orașe americane.

Pentru a stăpâni confruntările în care s-au amestecat manifestanți, infractori și forțe anti-revoltă, soldații Gărzii Naționale au fost desfășurați în mai mult de 20 de orașe americane, într-un climat de tensiune nemaiîntâlnit din anii 1960.

Această reacție de securitate de amploare a fost însoțită de utilizarea vehiculelor blindate, a gazelor lacrimogene și a gloanțelor de cauciuc.

Chicago, Denver, Los Angeles, Salt Lake City, Cleveland, Dallas și Indianapolis au impus restricții de circulație. La Washington, instaurarea stării de asediu a fost prelungită luni începând cu ora 19:00, iar în Los Angeles, de la ora 18:00. 


Manifestările împotriva brutalității polițiștilor și a rasismului în SUA au avut loc, la sfârșitul săptămânii în Marea Britanie, Germania, Canada și luni în Noua Zeelandă. Tot luni, mii de oameni s-au adunat la Dublin și Amsterdam și câteva zeci la Paris.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău