SUA trimit încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul

  • 18 Iunie 2019 10:23
SUA trimit încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul

Administrația președintelui american Donald Trump a anunțat luni seara trimiterea a 1.000 de soldați suplimentar în Orientul Mijlociu, care vin în completarea celor 1.500 de militari a căror trimitere în regiune a fost anunțată luna trecută, după atacul asupra a patru petroliere în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), informează marți publicația Les Echos.fr, potrivit Agerpres.

Potrivit Washingtonului, trimiterea de noi trupe în Orientul Mijlociu are scopul de protejare a intereselor în regiune, 'asigurare a securității și integrității militarilor (americani) desfășurați în regiune' și supraveghere a activităților iraniene, în contextul în care Teheranul este acuzat că ar fi la originea ultimelor atacuri asupra a două nave comerciale - săptămâna trecută - în Golful Oman.

'Recentele atacuri iraniene validează informațiile operative de încredere și credibile pe care le-am primit cu privire la comportamentul ostil al forțelor iraniene și al grupărilor pe care acestea le susțin, ceea ce reprezintă o amenințare pentru cetățeni și interesele americane în întreaga regiune', a explicat ministrul apărării interimar al SUA, Patrick Shanahan, citat într-un comunicat.

Potrivit Pentagonului, 'Statele Unite nu încearcă să intre în conflict cu Iranul', dar noi trupe vor fi desfășurate 'în scopuri defensive pentru a răspunde amenințărilor aeriene, navale și terestre în Orientul Mijlociu'.

SUA au trimis în urmă cu câteva săptămâni un portavion, o navă de război transportând vehicule, în special vehicule amfibie, și o baterie de rachete Patriot.

Aceste anunțuri intervin în timp ce Teheranul a anunțat luni că nu va mai respecta, începând cu 27 iunie, una din clauzele acordului internațional din 2015 (JCPOA) privind programul său nuclear și anume plafonul de 300 kg pentru rezervele sale de uraniu îmbogățit.

'Președintele (Donald) Trump a fost clar în legătură cu acest subiect și a spus că nu va permite Iranului să-și dezvolte arme nucleare', a reacționat luni Consiliul Securității Naționale al SUA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău