SUA: Trei senatori încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-35 către EAU

  • 19 Noiembrie 2020 10:17
SUA: Trei senatori încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-35 către EAU

Trei senatori americani au lansat miercuri o inițiativă vizând blocarea vânzării a 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU), declarându-se îngrijorați de această tranzacție văzută ca o contrapartidă la recunoașterea Israelului de către acest stat din Golf, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Chiar dacă cei trei senatori vor reuși să strângă o majoritate simplă în Congres pentru a bloca această vânzare, în valoare de 23 miliarde de dolari și care mai include drone și muniții, ei vor trebui apoi să reunească o majoritate calificată de două treimi în Senat și în Camera Reprezentanților pentru a trece peste un veto al președintelui Donald Trump.

Unul dintre inițiatori, senatorul democrat Chris Murphy, un apropiat al președintelui ales Joe Biden, a explicat că Emiratele au încălcat în trecut termenii mai multor contracte de vânzări de arme americane, dintre care unele au fost folosite în conflictele în curs în Libia și Yemen.

'Susțin normalizarea relațiilor între Israel și Emiratele Arabe Unite, dar nimic din acest acord nu ne obligă să inundăm și mai mult această regiune cu arme sau să facilităm o cursă periculoasă a armamentelor', a afirmat Murphy într-un comunicat.

Co-inițiatorii rezoluției sunt Robert Menendez, liderul senatorilor democrați din Comisia pentru afaceri externe, și Rand Paul, un republican care îl sprijină în general pe Donald Trump, dar critică intervențiile militare americane.

Secretarul de stat Mike Pompeo a informat oficial Congresul săptămâna trecută despre vânzarea de avioane F-35, salutând decizia EAU de a recunoaște statul Israel și prezentând acest contract ca parte a eforturilor împotriva adversarului comun Iran.

EAU încearcă de multă vreme să achiziționeze avioane F-35, dificil de detectat de radare și capabile de lovituri de precizie chirurgicală.

Eforturile Emiratelor nu au avut succes până acum, în fața opoziției istorice a Israelului față de vânzarea de F-35 către alte state din Orientul Mijlociu, spre a-și menține superioritatea tehnologică. De data aceasta, Israelul a fost de acord cu tranzacția, în schimbul normalizării relațiilor diplomatice.

Congresul american a încercat anul trecut să blocheze o vânzare de armamente către Arabia Saudită și EAU, fără a reuși să adune o majoritate de două treimi pentru a trece peste vetourile președintelui Trump.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău