SUA și NATO, în alertă, după escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în Donbas (comentariu EFE)

  • 03 Aprilie 2021 13:27
SUA și NATO, în alertă, după escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în Donbas  (comentariu EFE)

Tensiunea în Donbas - scena unui conflict armat încă din 2014 între forțele proguvernamentale ucrainene și rebeli separatiști susținuți de Rusia - s-a amplificat odată cu acuzațiile reciproce între Kiev și Moscova de mobilizare a trupelor și de pregătiri pentru o posibilă ofensivă, provocând îngrijorarea SUA și a NATO, comentează sâmbătă agenția de presă EFE, potrivit AGERPRES.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova "că-și arată mușchii" la granița cu autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk și își sporește prezența trupelor în zonă sub acoperirea unor exerciții militare.

În ultimele zile, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaționali, în special SUA și NATO, pentru a avertiza despre escaladarea situației din estul țării.

Zelenski și-a asigurat vineri susținerea președintelui american Joe Biden, care și-a reafirmat "sprijinul de neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse care continuă în Donbas și în Crimeea".

Kievul acuză Moscova de uciderea a patru soldați ucraineni la sfârșitul lunii martie de către rebelii separatiști într-o încălcare a încetării focului în vigoare din 2015, ceea ce ridică numărul de morți în rândurile ucrainene la 20 de la începutul anului, cărora li se adaugă 57 de răniți.

Conform datelor ONU, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 14.000 de morți de la declanșarea sa în 2014.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a tras un semnal de alarmă, denunțând că Rusia a început pregătiri cu scopul de a forța armata ucraineană să răspundă la "acțiuni ostile" pe linia de demarcare a forțelor în Donbas.

Aceasta ar servi drept scuză pentru ca Rusia să-și sporească prezența militară în teritoriile separatiste din estul Ucrainei prin introducerea unor "unități regulate" cu pretinsul scop de a "proteja cetățeni ruși", având în vedere că zeci de mii de ucraineni din Donbas au primit deja pașapoarte rusești.

"O tentativă a forțelor de ocupație ruse de a pătrunde mai mult în adâncul teritoriului ucrainean nu poate fi exclusă", susține Kievul.

Acest scenariu a fost deja utilizat în 2008 în Osetia de Sud, când trupe georgiene au intrat pe teritoriul regiunii separatiste în urma unor provocări, căzând în capcana Moscovei, potrivit unor experți independenți ruși, ceea ce a declanșat intervenția militară a Rusiei, sub pretextul "impunerii păcii", care a condus la recunoașterea independenței Osetiei de Sud, precum și a celeilalte regiuni separatiste georgiene Abhazia de către Federația Rusă.

"De-a lungul frontierei ucrainene, în zonele ocupate temporar și în Crimeea au fost desfășurate 28 de grupuri tactice rusești la nivel de batalion", declarase marți șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homaceak, în parlament.

Ținând cont de aceasta,"s-a luat o decizie de consolidare a grupării forțelor comune pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk (la granița cu Rusia) și în sectorul Crimeii", a adăugat el.

Kremlinul a răspuns că Rusia își deplasează sau își mobilizează trupele pe teritoriul său "după cum îi convine". "Acest lucru nu ar trebui să deranjeze pe nimeni și nu reprezintă o amenințare pentru cineva", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Așa cum au informat surse EFE din cadrul Alianței cu sediul la Bruxelles, NATO este îngrijorată de "activitățile militare recente la scară largă ale Rusiei în Ucraina și în împrejurimile sale", problemă care a fost discutată în cadrul reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord, care a avut loc joi.

Președinția ucraineană a denunțat circa 600 de încălcări ale armistițiului de la începutul anului și a acuzat Rusia că încearcă să "torpileze" procesul de pace, precum și regimul de încetare a focului în vigoare din februarie 2015 și care a fost consolidat în iulie 2020.

Prin urmare, pentru a contracara concentrarea de trupe ruse la frontieră și a preveni eventuale provocări militare, Kievul a propus vineri reprezentantului NATO în Ucraina, Alexander Vinnikov, organizarea de exerciții comune între armata ucraineană și trupele aliate.

Măsurile de descurajare ar presupune patrule aeriene comune în spațiul aerian ucrainean sau, așa cum a sugerat ambasadoarea canadiană Larisa Galadza, creșterea nivelului de pregătire de luptă a trupelor din țările Alianței care se învecinează cu Ucraina.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba, secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat "preocuparea" pentru situația securității în estul Ucrainei.

În același timp, ministrul apărării Lloyd Austin a mers mai departe, asigurându-l pe omologul său ucrainean Andrei Taran de angajamentul SUA de a ajuta Ucraina să își consolideze capacitatea militară pentru a se putea apăra mai eficient împotriva agresiunii ruse, potrivit departamentului său.

"În cazul escaladării agresiunii ruse, SUA nu vor lăsa Ucraina singură și nu vor permite ca aspirațiile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei să se realizeze", a declarat Austin, potrivit Kievului.

În replică, Peskov a avertizat vineri că o posibilă desfășurare a trupelor SUA pe teritoriul ucrainean va duce la creșterea tensiunilor în apropierea frontierelor ruse și a spus Moscova va fi constrânsă atunci să adopte măsuri suplimentare de securitate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău