SUA și UE condamnă anularea acreditării și reținerea unei inspectoare a AIEA în Iran

  • 07 Noiembrie 2019 19:30
SUA și UE condamnă anularea acreditării și reținerea unei inspectoare a AIEA în Iran

Reținerea în Iran a unei inspectoare a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) este "o provocare revoltătoare", au declarat Statele Unite joi, la o reuniune a Consiliului Agenției, după ce Teheranul a anulat acreditarea inspectoarei, preluat de Agerpres.

"Toți membrii Consiliului trebuie să arate clar acum și pe viitor că astfel de acțiuni sunt complet inacceptabile, nu vor fi tolerate și trebuie să aibă consecințe", a avertizat ambasadoarea americană la AIEA, Jackie Wolcott, într-o declarație către Consiliul în care sunt reprezentate 35 de țări, preluată de Reuters.

La rândul său, Uniunea Europeană a arătat că este "foarte preocupată" de incident. "Cerem Iranului să se asigure că inspectorii AIEA pot să își îndeplinească îndatoririle" conform angajamentelor Teheranului, arată declarația UE în fața Consiliului, citată de AFP.

Iranul a anunțat joi că i-a retras acreditarea unei inspectoare a AIEA după declanșarea unei alarme în timpul unui control la uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz. Inspectoarea "a declanșat o alarmă", provocând suspiciunea că ar fi putut avea asupra sa "un produs suspect", menționează comunicatul postat de Organizația Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), fără a preciza dacă ulterior a fost găsit efectiv un astfel de produs.

Conform OIEA, inspectoarea a plecat deja la Viena, la o dată neprecizată.

UE a confirmat că "incidentul s-a rezolvat", dar a cerut "să nu se mai repete pe viitor".

Reuniunea de joi a Consiliului a fost convocată de directorul general interimar al AIEA, românul Cornel Feruță. Noul șef al agenției, argentinianul Rafale Grossi, își va prelua mandatul luna viitoare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău