SUA și UE au finalizat un nou acord comercial. Comerțul cu fructe de mare, reluat după mai bine de un deceniu

  • 04 Februarie 2022 14:43
SUA și UE au finalizat un nou acord comercial. Comerțul cu fructe de mare, reluat după mai bine de un deceniu

Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să reia comerțul cu scoici, midii și stridii la sfârșitul lunii februarie, după ce acesta a fost suspendat în urmă cu mai bine de un deceniu. Este un nou pas în îmbunătățirea relațiilor transatlantice, relatează Reuters.

Această ramură de comerț a fost oprită în 2011 din cauza diferențelor dintre standardele de reglementare dintre SUA și UE, dar va fi reluat pentru Olanda și Spania și statele americane Massachusetts și Washington, scrie DIGI24.

Biroul Reprezentantului comercial al SUA a declarat că cele două părți au încheiat negocierile vineri. Comisia Europeană, care supraveghează comerțul pentru cele 27 de națiuni UE, a anunțat că a adoptat legislația necesară în domeniu.

CE și Agenția pentru Alimente din SUA au făcut mai multe audituri în 2015 și, după ani de discuții, au recomandat ca sistemele de siguranță alimentară pentru moluștele crude din statele americane și țările UE să fie considerate echivalente.

Comisia a spus că oportunitățile de tranzacționare ar putea fi extinse la mai multe țări UE în viitor, în cadrul unei proceduri de autorizare simplificate convenite între cele două părți.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a spus că ambele părți au muncit din greu pentru a rezolva această problemă de lungă durată.

Aceasta arată că eforturile noastre de a crea o agendă comercială pozitivă, orientată spre viitor, cu Statele Unite dau roade”, a spus el.

Reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, a declarat că acordul este un pas pozitiv în relațiile comerciale dintre SUA și UE.

În 2020, Statele Unite au fost unul dintre cei mai mari exportatori de fructe de mare din lume, cu vânzări globale de 4,5 miliarde de dolari. Anul trecut, exporturile sale de produse din fructe de mare către UE au depășit 900 de milioane de dolari.

De la începutul administrației Biden, Statele Unite și UE au suspendat disputele privind subvențiile pentru Airbus și Boeing și pentru oțel și aluminiu și au creat un forum de coordonare în materie de tehnologie.

După victoria lui Biden, în noiembrie 2020, Uniunea Europeană a eliminat, de asemenea, tarifele europene pentru homarii din SUA în schimbul reducerii taxelor americane la exporturile UE pentru mai multe produse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău