SUA și Rusia negociază prelungirea Tratatului privind reducerea armelor nucleare strategice. Ce condiție pune America

  • 23 Iunie 2020 15:47
SUA și Rusia negociază prelungirea Tratatului privind reducerea armelor nucleare strategice. Ce condiție pune America

Statele Unite ale Americii vor continua dialogul cu Rusia pentru renegocierea Tratatului privind reducerea armelor strategice (START), încheiat între cele două puteri, care expiră în februarie 2021, a anunțat Washingtonul. SUA insistă totodată pentru includerea Chinei în acest proces, scrie Agerpres, preluând EFE.

După o primă rundă de negocieri care a avut loc luni la Viena, emisarul special al SUA pentru dezarmare nucleară, Marshall Billingslea, a declarat marți presei că părțile intenționează să se întâlnească din nou „la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lui august”. Însă această reuniune, care se va desfășura tot în capitala austriacă Viena, depinde de progresele la nivel tehnic pe care delegațiile reușesc să le facă în următoarele săptămâni.

Totodată, Billingslea a insistat în repetate rânduri asupra includerii Chinei la aceste negocieri, „care ar trebui să fie trilaterale”, în contextul creșterii semnificative a arsenalului nuclear al gigantului asiatic, comentează EFE. „În opinia noastră, un acord tripartit de control al armelor nucleare are cele mai bune șanse de a evita o cursă tripartită a înarmării nucleare, extrem de destabilizatoare”, a declarat marți Billingslea, după negocierile de luni, care au durat 10 ore, cu ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov.

„Construcția și extinderea arsenalului nuclear al Chinei reprezintă un factor important în viitorul regim de control al dezarmării”, a dat asigurări Billingslea, adăugând că SUA consideră că un viitor acord privind controlul armelor trebuie să includă „orice fel de tip de arme nucleare, nu doar cele strategice”. „Beijingul este vizibil jenat. Ei au obligația să negocieze cu bună credință cu noi și cu rușii”, a insistat Billingslea, care a admis totuși că Rusia nu a sprijinit poziția americană de exercitare a unei presiuni mai mari asupra Chinei pentru ca țara asiatică să se alăture negocierilor.

În ceea ce o privește, Moscova a preferat să vorbească despre „negocieri multilaterale”, a recunoscut emisarul american, ceea ce ar presupune includerea Franței și Regatului Unit, alte două puteri nucleare declarate. Totuși - a apreciat Billingslea - arsenalul nuclear al celor două țări europene nu se poate compara cu cel al Chinei, care, potrivit informațiilor serviciilor secrete americane, crește atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

„Obiectivul Chinei este de a ajunge în următorii ani la o mie de focoase nucleare”, în comparație cu 300 câte are în prezent, a afirmat emisarul american. China susține că numărul armelor sale atomice este net inferior celor ale Rusiei și SUA - care controlează în prezent 90% din întregul arsenal nuclear al lumii -, motiv pentru care Beijingul nu simte că ar trebui să participe la vreo negociere multilaterală de control asupra armelor.

În plus, Rusia a calificat marți drept „nerealistă” insistența SUA de a include China în negocierile privind dezarmarea. „SUA nu s-au distanțat de poziția lor de a include China. În ceea ce ne privește, am explicat în detaliu de ce considerăm nerealist să ne bazăm pe participarea Chinei. Și nu vom recurge la influența noastră asupra Chinei, așa cum doresc americanii”, a declarat Riabkov, citat de RIA Novosti, preluată de AFP.

În același timp, Riabkov a apreciat că țara sa nu vede nicio apropiere cu SUA în privința posibilității de a prelungi dincolo de 5 februarie 2021 Noul START. „În ceea ce privește chestiunea prelungirii, nu am văzut nicio schimbare în atitudinea americană. Ei continuă să reflecteze. Noi le-am explicat logica noastră și vom continua să o facem”, a declarat Riabkov, potrivit agenției de presă ruse TASS, preluată de EFE.

Rusia s-a declarat deschisă ideii de a prelungi cu încă cinci ani acordul New START și a punerii pe masă inclusiv a chestiunii armelor nestrategice, însă insistă ca negocierile să se desfășoare fără „condiții preliminare”, scrie EFE, care adaugă totodată că Moscova dorește ca și preocupările sale să fie luate în calcul, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă al SUA sau testele cu rachete de atac cu rază medie de acțiune.

„Toți factorii (...) trebuie luați în calcul: noile tehnologii, crearea unui sistem global de apărare antirachetă al SUA, perspectivele lansării de arme de atac în spațiu, apariția sistemelor hipersonice de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune ale SUA, plus alte chestiuni. Din păcate, ieri (luni - n.r.) nu am simțit că americanii sunt gata să accepte logica noastră, în favoarea unei prelungiri fără condiții preliminare”, a declarat Riabkov agenției de știri RIA Novosti, citată de EFE.

Președintele american Donald Trump face presiuni pentru ca Beijingul să participe la un viitor acord care ar urma să fie încheiat pentru a înlocui tratatul bilateral ruso-american New START, încheiat în 2010 și care urmează să expire la 5 februarie 2021. Noul START limitează numărul armelor strategice, la un maximum de 1.550 de focoase nucleare și 700 de sisteme balistice - fie ele terestre, maritime sau aeriene - pentru fiecare din cele două mari puteri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău