SUA și România îngrijorate de încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Kremlinul neagă acuzația Maiei Sandu
-
14 Februarie 2023 10:51
Declarațiile președintei Maia Sandu despre planul Rusiei de răsturnare a puterii la Chișinău prin lovitură de stat au stârnit reacții la București, Kiev, Bruxelles, Washington dar și la Moscova. Informațiile sunt foarte îngrijorătoare, au comentat oficialii occidentali în timp ce Kremlinul respinge acuzațiile că ar complota pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Informațiile despre planul Rusiei de răsturnare a puterii la Chișinău sunt foarte îngrijorătoare și se înscriu în limitele comportamentului Rusiei, a declarat consilierul Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby întrebat de jurnaliști cum comentează amenințările Rusiei la adresa guvernărilor pro-europene din regiune.
”Sunt informații foarte îngrijorătoare. Cu siguranță nu sunt în afara limitelor comportamentului Federației Ruse. Și suntem alături de guvernul și populația Rep. Moldova. Nu avem o confirmare independentă a existenței unui asemenea plan, dar nu punem la îndoială capacitatea și dorința dlui Putin de a face așa ceva”, a spus Kirby.
Uniunea Europeană este la curent cu presiunile din ce în ce mai puternice ale Rusiei la adresa Rep. Moldova, a comentat și șeful diplomației europene, Josep Borrell, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării ai NATO.
”Știm cât de mult Rep. Moldova este supusă presiunilor ruse. Moldova va fi gazda reuniunii Comunității Politice Europene, o ocazie bună pentru a ne demonstra susținerea în confruntarea ei cu presiunea rusească din ce în intensă”, a declarat Borrell.
Informațiile comunicate de președinta Maia Sandu privind încercările Rusiei de destabilizare a Rep. Moldova au stârnit îngrijorare și la București. ”România și Uniunea Europeană susțin pe deplin continuarea drumului democratic și european al Rep. Moldova” a menționat pe tweeter președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.
Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut președintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în acest sens, iar un alt eurodeputat român, Nicu Ștefănuță a inițiat un demers către Joseph Borrell, prin care solicită ajutor de urgență pentru Republica Moldova, ca urmare a declarațiilor președintei Maia Sandu.
”Încercările Rusiei de a destabiliza Moldova și de a da o lovitură de stat – sunt încă o dovadă a adevăratei naturi a statului expansionist rus și a apetitelor sale enorme” a comentat pe rețelele sociale consilierul președintelui ucrainean Mihailo Podolyak.
În declarațiile făcute, Maia Sandu menționa că în acțiunile anticonstituționale de la Chișinău ar fi pregătiți cetățeni ai Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului. Ministerul de Externe al Serbiei a negat că cetățeni sârbi ar fi implicați și a cerut explicații de la autoritățile de la Chișinău, se arată într-un comunicat al guvernului de la Belgrad, potrivit Euopean Pravda.
Și Moscova a negat cu vehemență acuzațiile că ar pregăti acțiuni de destabilizare și preluare prin lovitură de stat a puterii de la Chișinău.
”Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Rep. Moldova și pledează pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și echitabile. Adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia” a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
Amintim că săptămâna trecută, în cadrul unui discurs ținut în fața liderilor europeni reuniți la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vorbit despre interceptarea unor planuri ale serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.