SUA și Polonia au semnat acordul pentru suplimentarea trupelor americane în țară

  • 16 August 2020 15:21
SUA și Polonia au semnat acordul pentru suplimentarea trupelor americane în țară

SUA și Polonia au semnat sâmbătă la Varșovia un acord de cooperare militară care va permite creșterea numărului soldaților americani în Polonia, în cadrul planului Pentagonului de redistribuire a trupelor în Europa după retragerea a circa 12.000 de militari din Germania, în timp ce guvernul polonez a combătut criticile referitoare la clauza de extrateritorialitate din acest acord și a justificat decizia sa de a contribui financiar pentru susținerea consolidării prezenței militare americane, transmite Agerpres.

”Ceea ce este extrem de important este că nu doar noi vom beneficia de această cooperare, întrucât (acest acord) va spori securitatea în partea noastră a Europei”, a declarat la ceremonia de semnare a documentului președintele polonez Andrzej Duda, citat de agenția EFE.

Acordul, semnat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, și de secretarul american de stat Mike Pompeo, în ultima etapă a turneului acestuia în Europa Centrală și de Est, fixează pentru luna octombrie stabilirea în Polonia a Comandamentului Avansat al Corpului al Cincilea al armatei americane, în subordinea căruia se află trupele SUA din flancul estic al NATO.

Documentul stabilește și cadrul legal pentru ”prezența permanentă” a trupelor americane în Polonia, atât a celor actuale cât și a celor din cadrul oricărei desfășurări viitoare.

Ministerul polonez al Apărării a catalogat drept ”dezinformare” criticile privind clauza de extrateritorialitate cuprinsă în acord. Potrivit acestei instituții, clauză respectivă privește exclusiv acțiunile desfășurate de soldații americani în cadrul activității lor profesionale.

Guvernul de la Varșovia a fost de acord să contribuie la costurile generate de suplimentarea efectivelor trupelor americane în Polonia, inclusiv la cheltuielile pentru cazarea și masa soldaților americani, argumentând că soldații polonezi vor folosi la rândul lor aceleași infrastructuri și sporirea securității este în folosul întregii țări. Estimările oficiale avansate de Varșovia indică un cost anual pentru guvernul polonez de cel puțin 500 de milioane de zloți (circa 113,6 milioane de euro).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău