SUA și Marea Britanie acuză Rusia de un atac cibernetic masiv împotriva Georgiei

  • 20 Februarie 2020 18:25
SUA și Marea Britanie acuză Rusia de un atac cibernetic masiv împotriva Georgiei

SUA și Marea Britanie au acuzat joi serviciul de informații al armatei ruse (GRU) că ar fi în spatele unui atac cibernetic de amploare din 2019 împotriva Georgiei, care a afectat mii de site-uri georgiene și a întrerupt emisia televiziunii naționale de la Tbilisi, potrivit AFP și Reuters.

'Campania de atacuri cibernetice periculoase și flagrante ale GRU împotriva Georgiei, națiune suverană și independentă, este total inacceptabilă', a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab într-un comunicat. 'Guvernul rus are de ales: să continue această atitudine agresivă față de alte țări sau să devină un partener responsabil care respectă dreptul internațional', a subliniat el.

Departamentul de Stat al SUA evocă într-un comunicat separat 'atacuri cibernetice generalizate' împotriva mai multor mii de site-uri în Georgia, menționând 'operațiuni destinate să semene dezbinare, să provoace nesiguranță și să submineze instituțiile democratice'.

În acest context, Departamentul de Stat lansează un apel către Rusia 'să pună capăt acestui comportament în Georgia și în alte părți'.

National Cyber Security Centre (NCSC), organizația britanică pentru securitate cibernetică, a evaluat 'cu cel mai înalt nivel de probabilitate că, la 28 octombrie 2019, GRU a efectuat atacuri cibernetice perturbatoare la scară largă', a declarat Foreign Office.

Atacurile au vizat site-uri ale guvernului georgian, tribunale, ONG-uri, mass-media și întreprinderi, perturbând programele a două canale de televiziune.

De asemenea, Ministerul de Externe georgian a declarat că atacul cibernetic, care a blocat site-urile pentru a afișa imaginea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, au fost planificate și executate de armata rusă.

Atacul urmărea 'să prejudicieze cetățeni georgieni și structuri guvernamentale, perturbând și paralizând activitatea diverselor organisme, provocând anxietate în rândul publicului larg', a declarat purtătorul de cuvânt al MAE georgian, Vladimer Konstantinidi.

În declarația lor, Marea Britanie și SUA atribuie atacul în mod special serviciului rus de informații militare, cunoscut sub acronimul GRU.

Țările occidentale au acuzat GRU de orchestrarea în ultimii ani a unui val de atacuri cibernetice distructive, inclusiv de piraterie, care au scos din funcțiune segmente ale rețelei electrice a Ucrainei și au paralizat companii din întreaga lume în 2017.

Moscova a negat în repetate rânduri acuzațiile. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta anunțul de joi.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că atacul 'a afectat direct populația din Georgia, a perturbat operațiuni ale mai multor mii de funcționari georgieni, site-uri private și a întrerupt difuzarea a cel puțin două canale majore de televiziune'.

Atacul este ultima presupusă tentativă a Rusiei de a submina și destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două țări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independență a acesteia și a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,66 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău