SUA și Germania încep să folosească elicoptere pentru a-și recupera cetățenii blocați în Kabul și a-i transporta până la aeroport

  • 21 August 2021 17:14
SUA și Germania încep să folosească elicoptere pentru a-și recupera cetățenii blocați în Kabul și a-i transporta până la aeroport

Armata SUA a folosit trei elicoptere pentru a recupera din Kabul 169 de cetățeni americani și a-i transporta în siguranță până la aeroportul din capitala Afganistanului. Americanii salvați se aflau pe acoperișul unui hotel situat la doar 200 de metri de aeroport, informează Reuters. De asemenea, Germania a trimis două elicoptere ușoare în Kabul pentru extragerea propriilor cetățeni care nu pot ajunge singuri până la aeroport, informează Der Spiegel, citat de digi24.ro.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că decizia de folosire a elicopterelor pentru extragerea cetățenilor americani a fost luată joi, după ce s-a constatat că aceștia pur și si simplu nu puteau parcurge pe jos cei 200 de metri până la intrarea în aeroport, din cauza mulțimii de afgani care încearcă să prindă un loc într-unul din avioanele care părăsesc Afganistanul în aceste zile, scrie sursa citată.

„A fost o operațiune rapidă, desfășurată în siguranță”, a declarat Kirby, citat de CNN.

În operațiunea de recuperare s-au folosit trei elicoptere de transport Chinook CH-47.

Inițial, Washingtonul nu a precizat că în operațiunea de recuperare au fost implicate elicoptere și a specificat doar că trupele americane au ieșit din aeroport pentru a recupera respectivele persoane. 

Concomitent, armata germană a decis trimiterea în Afganistan a două elicoptere ușoare, folosite în prezent de trupele speciale ale Bundeswher-ului, pentru operațiuni similare de extragere a cetățenilor germani blocați în acest moment în Kabul și care nu pot ajunge până la aeroport.

Este vorba despre elicoptere ușoare model Airbus H 145 folosite de către trupele speciale KSK - Kommando Spezialkrafte - ale armatei germane. Aparatele au fost deja transportate pe aeroportul „Hamid Karzai” din Kabul, unde au ajuns vineri seara la bordul unor avioane cargo Airbus A 400, conform Der Spiegel.

Germanii cred că talibanii nu vor ataca elicopterele folosite pentru recuperarea civililor blocați în Kabul

„Scopul este să-i aducem în siguranță la aeroport pe cei aflați acum în diverse locuri în Kabul”, a declarat Christian Thiels, purtătorul de cuvânt al armatei germane.

Germanii estimează că un astfel de elicopter - la bordul căruia se vor afla, pe lângă pilot, doi militari KSK - va putea evacua cel puțin 6 persoane/zbor.

Militarii germani recunosc că astfel de operațiuni aeriene vor fi posibile dacă elicopterele americane vor securiza spațiul aerian din zonă.

Oficialii armatei germane mai spun că va fi folosit doan un elicopter H 145 pentru evacuare, în timp ce al doilea aparat va asigura protecție aeriană. În același timp, militarii germani spun că talibanii nu dispun de armament antiaerian și condiseră că „luptătorii islamiști vor lăsa oricum elicopterele în pace”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău