SUA și Germania au convenit să accelereze livrările de tancuri către Ucraina și instruirea militarilor ucraineni

  • 22 Aprilie 2023 16:00
SUA și Germania au convenit să accelereze livrările de tancuri către Ucraina și instruirea militarilor ucraineni

SUA și Germania au declarat vineri - în finalul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei - că instruirea soldaților ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams și Leopard va începe cât de curând, relatează Agerpres.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri seara că SUA intenționează să livreze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni pentru a antrena soldați ucraineni.

Instruirea, despre care presa americană relatase anterior și a fost confirmată de Austin, va avea loc la centrul de antrenament militar de la Grafenwoehr, în sudul Germaniei.

Procesul de formare este programat să dureze aproximativ zece săptămâni, cu circa 250 de soldați ucraineni care vor fi instruiți, potrivit DPA.

"Tancurile M1 (Abrams) vor face diferența atunci când vor fi livrate", a remarcat generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA, după reuniunea de la Ramstein.

Deocamdată, tancurile Abrams destinate Ucrainei sunt încă în curs de reparații.

Dar, Lloyd Austin a afirmat că livrarea tancurilor Ucrainei a fost accelerată.

Pentagonul anunțase recent că tancurile vor fi livrate abia în toamnă.

Mult așteptata decizie de a trimite 31 de tancuri în Ucraina a fost luată în ianuarie în contextul în care Germania nu se hotăra dacă să trimită sau nu tancuri Leopard Kievului, comentează DPA.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat că instruirea soldaților ucraineni în utilizarea tancurilor Leopard va începe în curând și pe teritoriul german, după ce astfel de antrenamente au avut loc până acum în Polonia.

El a anunțat că încă de sâmbătă, 22 aprilie, circa 100 de soldați ucraineni vor începe să fie pregătiți în utilizarea tancurilor Leopard 1.

Cele aproximativ 80 de tancuri Leopard 1 și 2 promise de Germania ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârșitul primului semestru al acestui an, a adăugat Pistorius.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a declarat grupului de media german Funke că, în câteva zile, Madridul va livra Ucrainei șase din cele 10 tancuri de luptă Leopard 2 pe care le-a promis Kievului.

Secretarul american al apărării și-a îndemnat partenerii occidentali să sprijine în continuare Ucraina în timpul discursului său în deschiderea reuniunii de vineri de la Ramstein.

"Ucraina are nevoie urgentă de ajutorul nostru pentru a-și proteja cetățenii și infrastructura, precum și forțele sale de amenințarea cu rachete din partea Rusiei", a spus el, adăugând că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a furniza Ucrainei în special avioane de luptă și sisteme de apărare antiaeriană, notează DPA.

Ucraina a primit până acum avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică, dar ea caută avioane de concepție occidentală, cum ar fi avioanele F-16s fabricate în SUA.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a subliniat joi pe Twitter că achiziționarea de "avioane de luptă de tip NATO" este "prioritatea principală" a Ucrainei.

În același timp, notează DPA, atât Pistorius, cât și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au precizat la întâlnirea de vineri de la Ramstein că discuția privind livrările suplimentare de arme este în prezent mai importantă decât planurile de aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

'Ceea ce contează cel mai mult acum este ca Ucraina să câștige', a declarat Stoltenberg la Ramstein. "Pentru că dacă Ucraina nu se afirmă ca națiune independentă și suverană în Europa, atunci nu are rost să discutăm despre aderare", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău