SUA și China se angajează să coopereze în privința crizei climatice

  • 18 Aprilie 2021 10:07
SUA și China se angajează să coopereze în privința crizei climatice

Statele Unite și China, care sunt pe poziții opuse în legătură cu multe subiecte, s-au angajat totuși sâmbătă să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice, înaintea unui summit internațional organizat de președintele american Joe Biden, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"SUA și China se angajează să coopereze între ele și cu alte țări pentru aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea și urgența pe care ea le cer", se arată într-un comunicat comun semnat la Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, și omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Textul enumeră multiplele căi de cooperare între primele două economii ale lumii care, împreună, reprezintă sursa pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră responsabile de schimbările climatice.

Washingtonul și Beijingul afirmă "consolidarea acțiunilor lor și cooperarea în procesele multilaterale, inclus în legătură cu Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice și Acordul de la Paris".

John Kerry este primul oficial al administrației președintelui Joe Biden care se deplasează în China. Vizita reprezintă un semnal de speranță în legătură cu faptul că cele două părți pot lucra împreună în fața provocării mondiale reprezentate de schimbările climatice, în ciuda tensiunilor din alte dosare.

Cele două țări "așteaptă cu nerăbdare" summitul internațional despre mediu care va fi organizat în format virtual de președintele Joe Biden joia și vinerea viitoare, însă textul nu spune dacă președintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.

"Sperăm foarte mult că el va participa", le-a spus Kerry jurnaliștilor la Seul, unde s-a deplasat de la Shanghai. "Bineînțeles, fiecare țară va lua propriile decizii. Nu vrem să forțăm în niciun fel. Căutăm cooperarea", a declarat el.

Însă acest lucru nu va fi neapărat simplu. China deține în prezent circa jumătate din producția mondială de electricitate pe bază de cărbune, a reamintit Kerry, precizând că a vorbit mult despre asta cu responsabilii chinezi la Shanghai. "Nu arăt cu degetul", a dat el însă asigurări.

"Noi am avut prea mult cărbune, alte țări au prea mult cărbune, însă China este, de parte, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Și pentru că este vorba de o țară și o economie atât de puternice, trebuie să evolueze", a mai spus emisarul american.

Joe Biden a invitat 40 de lideri din întreaga lume la evenimentul de săptămâna viitoare. Este vorba de o reuniune de o amploare rară pentru un președinte aflat la putere de doar trei luni, chiar dacă ea se va desfășura prin videoconferință, din cauza pandemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău