SUA și Australia regretă decizia Franței de a-și rechema ambasadorii. Washington promite că va coopera cu Parisul

  • 18 Septembrie 2021 10:01
SUA și Australia regretă decizia Franței de a-și rechema ambasadorii. Washington promite că va coopera cu Parisul

Statele Unite și Australia și-au exprimat regretul că Franța a ales rechemarea ambasadorilor francezi din aceste țări, după încheierea pactului pe securitate dintre cele două țări și Marea Britanie ce prevede livrarea de tehnologie nucleară pentru submarine construite de statul de la Antipozi. Franța avea un contract substanțial cu Australia pentru construcția de submarine convenționale. SUA intenționează să rămână "angajate în zilele viitoare pentru a rezolva diferendele" cu Parisul, informează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, sub protecția anonimatului: „Am fost în contact strâns cu partenerii noștri francezi cu privire la decizia lor de a-l rechema pe ambasador la Paris pentru consultări. Regretăm că au făcut acest pas; cu toate acestea, vom rămâne angajați în zilele următoare pentru a ne rezolva neînțelegerile, așa cum am făcut cu alte ocazii de-a lungul îndelungatei noastre alianțe”, notează sursa citată

Criza diplomatică dintre Paris și Washington, provocată de anularea de către Australia a unui contract de amploare privind construirea de submarine de către Franța, în favoarea unui angajament cu americanii, s-a înrăutățit vineri. Astfel, Franța și-a rechemat la Paris, pentru consultări, ambasadorii acreditați în SUA și Australia.

„Franța este cel mai vechi aliat al nostru și unul din cei mai puternici parteneri ai noștri, împărtășim o istorie lungă, valori democratice și promisiunea de a colabora pentru a face față provocărilor globale”, conform sursei citate. „Țările noastre vor continua să coopereze îndeaproape pe o serie de subiecte, de la pandemie și criza climatică până la economie și securitate”.

SUA promite că va coopera cu Franța în regiunea indo-pacifică

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA speră să poată discuta cu Franța despre acest diferend săptămâna viitoare, la ONU.

„Am fost în contact strâns cu aliații noștri francezi” și „sperăm să putem continua discuția pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare” la New York, a scris pe Twitter Ned Price.

El a adăugat că „înțelege poziția” Franței și a luat act de decizia fără precedent a rechemării ambasadorului, conform Agerpres.

„Franța este un partener vital și cel mai vechi aliat al nostru și credem că relația noastră este extrem de valoroasă”, a adăugat Ned Price.

„Alianța transatlantică a promovat securitatea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga lume de mai bine de șapte decenii, iar angajamentul în favoarea acestei legături și a colaborării noastre este neclintit”, a adăugat el, promițând o „cooperare” cu Parisul „în mai multe dosare, inclusiv în regiunea indo-pacifică”.

Australia a anunțat sâmbătă că regretă decizia Franței, dar apreciază relația cu Parisul și va continua să colaboreze pe mai multe subiecte, transmite Reuters.

„Remarcăm cu regret decizia Franței de a-și rechema ambasadorul în Australia”, a afirmat, într-o declarație, un purtător de cuvânt al ministerului de externe australian.

„Australia apreciază relația pe care o are cu Franța ... Așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm din nou cu Franța în multe subiecte de interes comun, bazate pe valori comune”, a adăugat oficialul australian.

Statele Unite, care caută să își consolideze în toate direcțiile alianțele în fața Chinei, au anunțat miercuri, împreună cu Australia și Regatul Unit, un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de tehnologie nucleară pentru propulsia a cel puțin 8 submarine care vor fi construite de Australia, potrivit Reuters.

Australia a renunțat astfel la un contract semnat cu Franța în 2016, evaluat la mai mult de 50 de miliarde de euro, pentru construcția a 12 submarine Barracuda.

Imediat după anunțul acordului trilateral, Parisul a criticat o „decizie regretabilă” și „contrară literei și spiritului cooperării care a prevalat între Franța și Australia”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău