SUA | Senatul va vota pentru a respinge starea de urgență declarată de Donald Trump

  • 05 Martie 2019 18:53
SUA | Senatul va vota pentru a respinge starea de urgență declarată de Donald Trump

Senatul american va vota pentru a respinge starea de urgență declarată de președintele american Donald Trump, a informat Mitch McConnell, liderul republican al majorității din Senat, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a votat deja pentru a respinge declararea de stare de urgență. Un vot similar în Senatul în care majoritari sunt republicanii ar transmite un semnal important pentru Trump.

Dacă declararea stării de urgență va fi respinsă de ambele camere al Congresului, Trump și-ar putea folosi dreptul de veto. Acesta ar putea fi anulat de ambele camere, însă ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în fiecare cameră, scenariu puțin probabil.

„Cred că ceea ce este clar în Senat este că sunt destule voturi pentru a trece rezoluția de a anula stare de urgență, care va fi apoi respinsă prin dreptul de veto al președintelui iar apoi cel mai probabil acest veto va rămâne valabil”, a afirmat McConnell.

Declarația lui McConnell vine după ce Rand Paul a devenit ultimul senator republican care a declarat că va respinge starea de urgență a lui Trump, declarată de președinte pentru a obține fonduri pentru a finanța un zid la granița cu Mexicul.

De asemenea, senatoarele Susan Collins și Lisa Murkowski precum și senatorul Thom Tillis au anunțat că vor vota pentru a aproba rezoluția. Astfel, presupunând că toți cei 47 de senatori democrați și aliații lor independenți vor vota contra lui Trump, cei care se opun stării de urgență vor avea cele 51 de voturi necesare.

Votul în Senat va avea loc săptămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău