SUA | Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump

  • 10 Februarie 2021 08:40
 SUA | Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump

Senatul Statelor Unite a încheiat marți prima zi a procesului de destituire a fostului președinte Donald Trump la sfârșitul unei ședințe cu argumente emoționale din partea democraților în favoarea continuării procesului și a condamnării fostului lider de la Casa Albă, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Senatorii americani au votat cu 56 de voturi pentru și 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului președinte. Șase republicani s-au alăturat democraților pentru a afirma constituționalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui președinte care nu mai este în funcție.

Senatul a suspendat ședința, procesul urmând să continue miercuri.

Ședința a început prin proiectarea unui film despre evenimentele din 6 ianuarie, care a inclus și extrase din declarațiile inflamatorii ale lui Donald Trump adresate susținătorilor săi, precum și scene cu violențele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.

În cel de-al doilea proces de destituire a fostului președinte american Donald Trump, aleșii democrați au susținut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalități. Congresmanul democrat care conduce acuzarea, Jamie Raskin, a subliniat în intervenția sa cu puternice accente emoționale dimensiunea personală a evenimentelor din 6 ianuarie dorind să aducă aminte întregii Americii faptul că democrația este o chestiune personală.

Apărătorii lui Donald Trump au acuzat 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' care va 'diviza' Statele Unite, potrivit pledoariei avocatului fostului președinte republican, David Schoen. De asemenea, ei au susținut că motivația demersului taberei democrate este aceea de a-l împiedica pe Donald Trump să candideze din nou la funcție de președinte al țării.

Democrații vor avea nevoie de votul a cel puțin 17 republicani care să li se alăture pentru a obține majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău