SUA: Secretarul de stat Antony Blinken a făcut apel la o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan

  • 20 Septembrie 2022 08:27
SUA: Secretarul de stat Antony Blinken a făcut apel la o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut luni o pace durabilă între Armenia și Azerbaidjan și s-a declarat încurajat de absența luptelor în ultimele zile, după o escaladare a violențelor care amenința un proces de pace fragil între cele două țări din Caucaz, informează AFP.

„Suntem încurajați de faptul că luptele au încetat și că nu au avut loc acte militare în ultimele zile", a declarat șeful diplomației americane în momentul în care i-a primit, la cererea sa și pentru prima dată, pe omologul armean Ararat Mirzoian și pe cel azer, Jeihun Bairamov.

Antony Blinken a spus că a discutat cu cei doi miniștri de externe, care s-au arătat dispuși "să facă pace".

„Există o cale către o pace durabilă care va rezolva disputele", a spus el, pledând pentru o "diplomație activă", "cea mai bună soluție pentru toată lumea".

Întâlnirea a avut loc într-un hotel din New York, în marja Adunării Generale a ONU. La sosire, șeful diplomației azere a declarat că este "deschis pentru discuții"."Trebuie să lucrăm cu toții pentru o pace durabilă", a spus el. A denunțat, în același timp,"anumite provocări armene", transmite Agerpres.

Ciocnirile recente sunt cele mai intense după războiul din 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morți și care a determinat Erevanul să cedeze teritorii Azerbaidjanului

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău